Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborgs ja-front

Annons

Tidpunkten förefaller taktiskt välvald. Motståndarna tycks vid det här laget ha avfyrat merparten av sin verbala ammunition under illa samordnad eldgivning, medan ja-sidans argument - om allt går väl - presenteras samfällt av folkpartister, kristdemokrater, socialdemokrater och moderater i lagom tid före själva folkomröstningen. Djupt olyckligt vore uppslitande gräl mellan exempelvis moderater och sossar under ja-kampanjens slutspurt.

Efter all opinionsknipande nej-negativism med vidhängande domedagsprofetior anar vi ett stigande publikintresse för ja-linjens mer konstruktiva och framtidsinriktade förslag.

Det handlar om att låta den nationella finanspolitiken överta Riksbankens hittillsvarande uppgift att skapa prisstabilitet och motverka lågkonjunktur och överhettning.

Ja-partierna från sossar till moderater är enligt folkpartiledaren numera överens om att Sverige skulle stå avsevärt ekonomiskt starkare med en lägre statsskuld.

Lars Leijonborg har fullständigt rätt i att de samverkande ja-partierna måste agera samfällt och beslutsamt under de dryga två månader som återstår till folkomröstningen den 14 september.

En framstående miljöpartist förnekade bestämt i Visby i går att Tysklands problem skulle bero på eurovalutan. Därmed punkterade han ett av nej-propagandans mest frekventa skrämselpåståenden.

Vi talar tyvärr inte om en medlem av Sveriges eljest kroniskt nejsägande miljöpartister, utan om den tyske miljöpartisten och därtill utrikesministern Joschka Fischer, som just gästat Almedalen.

- Det är viktigt att någon kommer hit och kommenterar de påhopp på Tyskland, som nej-propagandan står för, ansåg både Fischers svenska kollega Anna Lindh och den svenske finansministern Bosse Ringholm.

Tysklands stridbara miljöpartister "De gröna" har för länge sedan insett, att EU-medlemskapet möjliggör en effektivare europeisk miljöpolitik. Luftföroreningar och andra flygande eller flytande miljöfaror respekterar inga nationsgränser.

Utrikesminister Fischer förnekade bestämt att EMU:s stabiliseringsöverenskommelse om högst tre procents budgetunderskott i någon medlemsnation skulle utgöra ett hinder i kampen mot arbetslösheten. Det är ett argument, som starkt bör intressera svenska LO - som av färska Visbyuttalanden från ordföranden Wanja Wedin att döma, är på väg mot en mer euro-positiv ståndpunkt.

Ett konstruktivt ja-samförstånd över blockgränsen är absolut nödvändigt inför folkomröstningen. En mäktig front av borgarliga och socialdemokrater, arbetsgivare, LO-facket samt lantbrukarnas riksförbund LRF är på gång.

Mer läsning

Annons