Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg tog initiativet

/

Annons

Visserligen är det en belastning att så många som sex län nu uttalat sitt missnöje över den nuvarande partiledaren. Men det har inte varit någons avsikt att det skulle bli något avgörande på det länge planerade mötet med folkpartistiska kommunpolitiker. Att tillsätta och avsätta partiets företrädare är en uppgift för landsmötet. Särskilt om frågan gäller partiets främsta företrädare, partiledaren.

Därför känns det lite olustigt att Lars Leijonborg kom till tvådagarsmötet i Örebro med ett följe av journalister vars främsta skäl till besöket var risken/förhoppningen om att partiledaren skulle tvingas till någon form av besked eller löfte om att lämna sitt uppdrag.

Nu blev det ingen debatt om partiledarens eventuella avgång. Partiets företrädare kan spelreglerna och inser även att det är viktigt att de respekteras. Var sak har sin tid. Dessutom var Lars Leijonborg på gott humör och hade också en viktig nyhet att leverera till partiets ombud från olika håll i landet. Inte helt oväntat gällde också det nya utspelet skolans område.

Folkpartiledaren presenterade ett förslag om att satsa ökade resurser på speciallärare i skolan. Denna lärarkategori har på grund av minskade resurser rationaliserats bort i många kommuner. Det har lett till ett system med ensamma lärare i klassrum med för många elever och utan möjlighet att erbjuda alla barn en ärlig chans att hänga med. Skolan har försökt kompensera de bristande lärarresurserna med konsultråd till ensamläraren. Men erfarenheterna förskräcker.

Därför är förslaget om att återupprätta speciallärartjänsterna mycket förnuftigt. Klassrummen behöver närvaro av fler vuxna av flera skäl. Dels för att det blir lättare att upprätta ordning och reda, dels för att elever som hamnat på efterkälken behöver ett kompetent stöd för att lyckas bättre i undervisningen. Tillgången på speciallärare möjliggör ett mer flexibelt arbetssätt. Men framför allt är de en stor tillgång för elever som behöver ett extra stöd i skolans vardag.

Frågan om Lars Leijonborgs framtid fick ett litet utrymme på Örebromötet tack vare partiledarens initiativkraft. Men de många kritikerna om Leijonborgs sätt att leda partiet släpper förstås inte taget. Frågan kommer att aktualiseras många gånger innan det blir ett skarpt läge, nämligen vid folkpartiets landsmöte i september. Förhoppningsvis inser Leijonborg och hans närmaste hur strategin ska läggas upp så att dramaturgin inför det oundvikliga blir så skonsam som möjligt. Både för folkpartiet och för Lars Leijonborg.

Mer läsning

Annons