Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg näste Nuder?

Annons

Moms-mums

De börjar likna en följetong, bokpriskommissionens rapporter om effekterna av den sänkta bokmomsen. På tisdagen fanns den femte rapporten att läsa. Även denna gång konstateras att priserna på barnböcker och skönlitteratur, men inte på facklitteratur och tidskrifter, har sänkts till den nivå som de bör ligga på med tanke på den lägre momssatsen.

I vanlig ordning reserverar sig företrädare för branschen mot slutsatserna och hävdar att diskrepansen handlar om mätmetoder. Så lät det februari också, när den fjärde rapporten lades fram.

Kommissionen konstaterar därutöver att momssänkningen inte har påverkat läsvanorna i samhället "på bredden". De som tidigare läste mycket läser mer. De som inte gjorde det gör det inte heller nu.

Andra faktorer, inte minst lästraditioner från hemmet, har långt större betydelse för vilka som läser böcker än prislappen. Så tänk vad bra det hade varit om de pengar momssänkningen kostat i stället hade satsats på bibliotek och på att främja barns nyfikenhet inför läsandet. Nu gör de mest de redan litteraturfrälsta lite gladare och deras bokhyllor lite tyngre.

GEORGE F KENNAN

Mer läsning

Annons