Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg in i skuggan

/
  • Pressad. Rimligtvis borde Lars Leijonborg känna stor stress över partiets dåliga opinionssiffror och på kraven om hans avgång. Men

Annons

Lars Leijonborg firade nyligen att han varit ledare för det liberala partiet i tio år. Numera är han riksdagens "ålderman" när det gäller tjänsteår som partiledare. Med all rätt gladdes han förstås också över att få uppleva höstens valseger och därmed skiftet i regeringsmakten. Leijonborg utsågs till utbildningsminister, vilket var tämligen logiskt mot bakgrund av hans dokumenterade intresse för ämnet.

Ingen kan ta miste på att Lars Leijonborg trivs i rollen som minister. Men det tuffa arbetstempot i regeringen har haft sitt pris. Det har således inte blivit möjligt att ägna det inre livet i folkpartiet lika mycket tid som tidigare. Efter det dåliga valresultatet hade det varit rimligt att partiledaren fått satsa mycket kraft på eftervalsfrågorna. I stället drogs Leijonborg in i det viktiga arbetet med regeringens strategiska frågor.

Ett sargat politiskt parti, visserligen uppmuntrat av att ha kommit i regeringsställning, kräver stor omsorg för att återfå livslusten. Men folkpartiledningen har ägnat mer tid åt att regera än att fundera över framtiden för det liberala partiets roll i svensk politik. Ingen kan anklaga partiets ministrar för lättja. De har varit otroligt flitiga i regeringens inre arbete, men inte hunnit med att trösta och stötta partiets gräsrötter runt om i landet.

Folkpartiets i Dalarna reaktion för en dryg vecka sedan kan ses som ett resultat över partiets bristande resurser och förmåga att skicka de främsta partiföreträdarna på resor runt i landet för förklara och bygga upp. Regionalt och lokalt har partiets företrädare fått stötta varandra. Men det har inte varit tillräckligt. Ett parti som tappar förtroende i återkommande väljarundersökningar måste ges understöd på annat sätt. Brevet folkpartiets valberedning om att partiets folk i Dalarna vill se en förändring på partiledarposten kan inte missförstås. Folkpartiet i Dalarna vill snarast ersätta Lars Leijonborg som ledare för liberalerna.

Rättegången mot de i höstas aktiva folkpartisterna kommer att ge negativ press åt Lars Leijonborg och folkpartiet. Den smutsiga hanteringen med intrånget i socialdemokraternas informationsbaser kommer med stor sannolikhet också att innebära ännu sämre opinionssiffror.

Men folkpartiledaren förefaller oberörd. Vilket är ytterst märkligt. Vi har svårt att tro att en så rutinerad politiker som Lars Leijonborg är oförmögen att ta in omvärldens kritik och även ha förmåga att dra den rätta slutsatsen: Att lämna jobbet som partiledare!

Mer läsning

Annons