Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledning utan ödmjukhet

Annons

den 6 februari 2007

Det var i en debattartikel i måndagstidningen (del 2, sid 2) som Hagberg, uppenbarligen också på miljöpartiets och socialdemokraternas vägnar, triumfatoriskt slog fast att sjukvården i länet räddats undan privatiseringar och andra äventyrligheter för att nu utvecklas mot nya mål.

Till synes lätt euforisk listar Lars-Ove Hagberg allt som ska förbättras och förädlas i landstinget, nu när vänsterpartierna med Ken Swedenborgs hjälp slipper ta hänsyn till den borgerliga alliansens invändningar.

Hagberg nöjer sig ändå med att räkna upp nio punkter som omedelbart ska utvecklas och åtgärdas. Det handlar om att vårdgarantin ska fungera, att bemötandet ska bli bättre och att rekryteringen av 50 läkare ska skapa en hållbar organisation med kontinuitet och uppföljning som honnörsord.

Givetvis ska det också ske en ökad satsning på närsjukvården, det ska storsatsas på psykiatrin och samtidigt ges ett flödigt utrymme av förebyggande insatser mot fetma och missbrukssjukdomar. Löfteskatalogen från landstingsledningen är så vidlyftig att hälften vore nog.

Dalfolket har nämligen 80 års erfarenhet av hur landstingssjukvården fungerat under socialistiskt styre. Invånarna i Dalarna är därför inte så imponerade att de faller i farstun inför Lars-Ove Hagbergs drömscenario. Flera av hans företrädare i landstingsledningen har också varit snabba att ta till paletten med grälla färger för att beskriva målbilden av länets sjukvård. Tyvärr har det ofta funnits en allvarlig diskrepans mellan mål och verklighet.

Givetvis finns mycket som är bra i länets sjukvård. Fattas bara annat; Dalarnas sjukvård kostar skattebetalarna miljardbelopp. Men fortfarande är tillgängligheten otillfredsställande, köerna långa och läkarbristen ett allvarligt hinder för att få vårdcentralerna och vissa centrala kliniker att fungera som de borde.

En tydlig illustration av vårdsituationen kom igår när de borgerliga partierna i landstinget föreslog att driften av samtliga vårdcentraler och Ludvika lasarett överlåtes till ett privat bolag, även om sjukvården skattefinansieras. Förslaget baseras på erfarenheter av bemanningsproblem och oklara direktiv.

Landstingsåret kunde därför ha inletts med en mer ödmjuk och realistisk syn på verklighetens möjligheter, än den bild av Dalarna sjukvård som Lars-Ove Hagberg vill förmedla till Dalarnas allt äldre sjukvårdskonsumenter.

Betänk också hur bräcklig den socialistiska majoriteten är i verkligheten. När landstingets politiske vilde, Ken Swedenborg, tycks gå miste om ett planerat partistöd på flera hundra tusen, kan varken Lars-Ove Hagberg eller någon annan garantera de politiska konsekvenserna.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons