Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledighet i stället för fler jobb

Annons

Sent omsider börjar det nu bli klart vilka som ska få avnjuta ett friår från jobbet. I exempelvis Falun får 91 personer ta en paus från arbetslivet och ladda batterierna.

Precis som i landet i övrigt är det företrädesvis kvinnor mellan 50 och 60 år som jobbar i den offentliga sektorn som sökt och fått friår. Det beror delvis på att de offentliga arbetsgivarna varit mer välvilliga till reformen än privata.

Det finns flera argument som talar för friåret. Det kan ju vara så att man orkar jobba längre om man får ta ledigt ett tag. Om det dessutom blir långtidsarbetslösa som hoppar in får de en chans att etablera sig på arbetsmarknaden.

Alltså precis det som miljöpartiet hävdat när de drivit igenom friåret i samarbetet med socialdemokraterna, mot regeringens vilja.

Samtidigt är det onekligen märkligt att det konkreta i sysselsättningspolitiken som märks från regeringen och samarbetspartierna är en möjlighet att ta ledigt. I alla andra sammanhang är ökad sysselsättning med fler arbetade timmar det överskuggande retoriska budskapet från regeringen.

Problemet är att den inte verkar veta hur det ska gå till. Och nu spår prognosmakarna dessutom att konjunkturuppgången snart är över. I går varnade exempelvis Svenskt näringslivs chefekonom Stefan Fölster för att högkonjunkturen 2004-2006 riskerar att bli den första någonsin i modern tid där antalet personer i arbete inte ökar.

I det perspektivet är friåret oroväckande även på ett annat sätt. Arbetsförmedlare som borde ha ägnat sig åt att besöka arbetsgivare och ragga nya jobb har fått ägna början av året åt att administrera ledighet.

Något som nu även Metalls ordförande Göran Johnsson kritiserar i skarpa ordalag. Friåret är inget Johnsson uppskattar. Han har bara inte sagt det tillräckligt högt förrän nu, säger han.

Även tunga LO-företrädare med säte i den socialdemokratiska partiledningen kan alltså bli överkörda. Det visar vilka följder regeringens beroende av riksdagens minsta parti kan få.

Mer läsning

Annons