Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Ygeman har dröjt för länge med att skärpa reglerna om ålderstester

/

Annons

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill kunna ålderstesta alla brottsmisstänkta, även om de inte vill detta. Det förslaget finns i en proposition som regeringen lade fram på torsdagen.

I dag kan en misstänkt ljuga om sin ålder och hävda att han eller hon är under 18 år och därmed få lägre straff. Orsaken är den lagtolkning Högsta domstolen gjorde i slutet av december i fjol. Den innebär att åklagare i dag inte kan tvinga någon att åldertesta sig.

Det vore bra om riksdagen ändrar lagen så att brottsmisstänkta kan ålderstestas. Det innebär att de som inte är födda i Sverige och har okänd identitet och ålder kan få lägre straff eller undgå straff helt.

Det är självklart helt orimligt.

Man ska inte själv kunna välja vilken ålder man ha. Lagändringen är därför helt nödvändig. Däremot borde regeringens förslag ha kommit tidigare, helst omedelbart efter HD:s besked.

I början av veckan kom en annan proposition från regeringen. Den innehöll nya regler för föräldrapenningen för nyanlända.

Enligt förslaget ska inte längre föräldrar som kommer till Sverige få full föräldraförsäkring för sina barn. I stället skall antalet dagar i föräldraledigheten anpassas efter barnets ålder.

Orsaken till denna ändring är att dagens regler innebär att nyanlända föräldrar får orimligt många föräldradagar. Det har fått till följd att utrikes födda kvinnor stannar hemma med barnen en mycket lång tid, och att det därför dröjer innan de söker sig ut på arbetsmarknaden.

Det ger sämre integration och jämställdhet, och innebär också en stor kostnad för samhället. Det här är därför också en mycket bra förändring. Även här kan man dock kritisera regeringen för att ha dröjt alltför länge.

Den här förändringen är en del av den migrationsöverenskommelse som S-MP-regeringen och allianspartierna kom överens om i oktober i fjol, och det är lite svårt att förstå varför regeringens proposition dröjt ända tills nu.

Båda dessa förändringar innebär skärpningar av de regler som gäller för nyanlända. Vissa, framför allt sverigedemokrater, hävdar därför att dessa och andra skärpningar innebär att de andra partierna anpassar sig till SD:s politik.

Detta är inte sant.

Politiker måste förändra lagarna när verkligheten förändras. Så är det på alla områden, och så måste det också vara för invandring och integration.

När det kommer många till Sverige med okänd ålder eller när det kommer många barnfamiljer, så innebär det nya förutsättningar och då måste lagar och regler förändras.

Det innebär inte en anpassning till SD:s politik, utan till en förändrad verklighet, även om förändringarna tyvärr ofta genomförs alldeles för sent.

Det är genom att hålla nere kostnaderna och rikta samhällets resurser till de mest behövande som Sverige kan hjälpa så många som möjligt, vilket bör vara ledstjärnan för flyktingpolitiken.

SD är av princip emot nästan all invandring till Sverige eftersom man är emot att "kulturer" blandas. Partiledaren Jimmie Åkesson har nämnt totalstopp för asylinvandring som ett av partiets vallöften 2018.

Övriga partier har en helt annan syn, och vill ha reglerad invandring och generös asylrätt. Men det är inget konstigt att dessa partier utifrån dessa värderingar förändrar lagar och regler när verkligheten förändras. Sådana regelförändringar är en mycket viktig del av politikernas uppdrag.

Mer läsning

Annons