Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Wallström är en utrikespolitisk belastning för Sverige - Löfven måste nu gripa in

Annons
Foto: Alexander Larsson Vierth

Utrikesminister Margot Wallström (S) gjorde en häpnadsväckande attack på Sveriges närmaste allierade och deras trovärdighet i talarstolen i riksdagen.

Trots att hon bara kort tid innan i den utrikespolitiska deklarationen pratat sig varm för samarbete och uttryckt förväntan om att Sverige får hjälp om ofreden kommer så valde utrikesministern att undergräva tilliten till Nato i debatten med Kerstin Lundgren (C).

”Dessutom kan man fråga sig hur det står till i Nato, vi vet vem som är commander in chief i det land som verkligen bestämmer i Nato och vi ser hur Turkiet uppför sig, så de där garantierna kanske man ska diskutera i Natokretsen.”

Uttalandet är anmärkningsvärt på flera sätt.

Wallström undergräver aktivt den egna regeringens säkerhetspolitik och portalparagrafen i säkerhetsstrategin som säger att ”Sveriges frihet, fred och säkerhet ska värnas. Det finns ingen viktigare uppgift för staten än denna.” Hon undergräver också den egna utrikespolitiska deklarationen.

Wallström sprider myten om USA:s omnipotens (har största försvarsbudgeten, stort inflytande ja, men alla beslut tas enhälligt) och motsäger genast sig själv genom att hänvisa till Turkiets agerande som går stick i stäv med vad som övriga runt bordet - inklusive USA tycker är klokt.

Nato är en försvarsallians, att olika länder agerar unilateralt utanför försvarsalliansens ramar borde även Wallström känna till. USA:s Irakkrig fick till exempel förödande hård kritik från flera Natoländer.

Men att ifrågasätta tilliten till artikel 5, klausulen om kollektivt försvar, som hela samarbetet i försvarsalliansen vilar på skadar både svensk och europeisk säkerhet. Wallström bidrar till att öka risken för ofred.

På Lundgrens fråga ”Varför vill ministern inte vill ha garantier?” kör Wallström fast i diket och upprepar ett budskap som en kärnvapenmakt med imperieförlustsmärta kört i ett decennium mot Finland och Sverige.

”Ett Natomedlemskap skulle inte göra Sverige säkrare. Vi skulle bli mer utsatta. Därför tjänar den militära alliansfriheten oss väl fortsatt, tillsammans med Finland har vi den här positionen, och vi kommer att stå fast vi den.”

Vad Wallström inte säger är att den nuvarande finländska regeringen uttryckt att man inte utesluter ett medlemskap för att ha alla dörrar öppna.

Det blir allt mer uppenbart Margot Wallström är en belastning för regeringens säkerhetspolitiska trovärdighet. Uttalandena i Sälen rörande försvarsberedningen och sannolikhetsbråket var inte en isolerad företeelse.

Kombinationen av att Miljöpartiet nu valt värdlandsmotståndaren Valter Mutt till nygammal utrikespolitisk talesperson och Wallströms vevande i kammaren gör att det finns ett behov av att Stefan Löfven nu trär på sig statsmannakostymen.

Statsministern måste återställa ordningen i svensk säkerhetspolitik och rädda relationerna till våra närmaste vänner.

Svensk trovärdighet hänger på det.

Mer läsning

Annons