Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Vilket parti tar ett initiativ mot skuggsamhället och för en rejäl återvändarpolitik?

Annons
Asyl. Den som fått ja ska få stanna, och den som fått nej ska återvända.

Från en loser till Leijonkung. Så beskriver den före detta folkpartiledaren Lars Leijonborg, som nyligen kommit ut med sina memoarer, en av sina mest turbulenta tider i politiken.

Inför valet 2002 låg Folkpartiet, som i dag heter Liberalerna, och skvalpade kring fem procent i opinionen.

Men så fort partiet lanserat sin nya integrationspolitik, där det då kontroversiella – men ytterst rimliga – förslaget om språkkrav för medborgarskap ingick, tog valrörelsen en annan vändning. Väljarna uppskattade den nya inriktningen och partiet landade på 13,4 procent.

Lars Leijonborg (FP) ledde sitt parti till en valframgång 2002.

I dag tampas partiet återigen någon procent över riksdagsspärren.

Ett litet mittenparti behöver profilera sig för att sticka ut, och i tider då nästan alla partier anammat L:s skolpolitik och blivit försvarsvänner måste ett småparti som L anstränga sig för att söka nya svar på problem i stället för att apa efter de stora partierna.

Ett sådant svar damp ner på arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) bord på onsdagen (180328).

Mottagandeutredningen har lagt fram sitt delbetänkande om hur det svenska asylmottagandet kan bli bättre och mer effektivt, både ur den asylsökandes och ur myndigheters synvinkel.

På DN Debatt skriver utredaren Martin Olauzon att ”under vårt arbete har vi slagits av att det ofta saknas ett strukturerat arbete för återvändande”. Det är ett riktigt konstaterande.

Migration och integration har varit de senaste årens hetaste ämnen. Trots att Miljöpartiet driver frågan om öppna gränser kommer Sverige aldrig att gå tillbaka till 2015 års politik, eftersom det råder konsensus om att mottagandet måste vara långsiktigt hållbart. Den debatten är i stort sett över.

Vad kommer då diskuteras i framtiden? Återvändande är ett troligt sådant politiskt område. Det parti som vågar komma med förslag på detta område har antagligen mycket att vinna.

Brist på ordnat återvändande urholkar asylprincipen att man ska få stanna om man har skäl till det, och leder till att skuggsamhället växer, med drogmissbruk, prostitution och utnyttjande av svart arbetskraft som följd.

Att polisen inte har kontroll över vilka som befinner sig i landet bidrar till svårigheter när det gäller att utreda brott.

Det behövs rimliga, humana och nytänkande förslag på hur återvändandet kan öka, som exempelvis höjt återvändarbidrag och öppna avresecenter som utredningen föreslår.

Det parti som är först med att lansera skarpa idéer har antagligen mycket att vinna. Om L plockar upp den bollen i tid finns en god chans att klara riksdagsspärren.

Karin Pihl

Mer läsning

Annons