Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Viktigt för Sverige att EU kommer närmare

Annons
EU-minister Ann Linde (S) är mitt uppe i ett försök att vitalisera Europadebatten i Sverige. Flera hinder står i vägen, men ambitionen som sådan är behjärtansvärd.Foto: Lars Pehrson/TT

Sverige har varit med i EU 23 år, men ändå brister kunskapen och engagemanget hos många. Och detta trots att även lokalpolitiken påverkas.

60 procent av alla kommunala beslut och 50 procent av alla beslut i landsting och regioner påverkas på ett eller annat sätt av EU-regler.

Men få, enligt en utredning bara fem procent, tycker att de kan påverka EU. Trots de goda ekonomiska villkoren vill inte tillräckligt många svenskar arbeta i EU, de gillar inte Bryssel eller arbetsmiljön. Men ändå har den allmänna opinionen för Sveriges medlemskap ökat de senaste åren, trots alla kriser.

Nu vill regeringen och EU-minister Ann Linde (S) göra så att fler bryr sig om EU genom ett "handslag" med beslutsfattare och organisationer. Det ska öka kunskapen och stärka möjligheterna till insyn och delaktighet i EU-arbetet. Det ska bli levande samtal om EU i fikarummen.

Handslaget, som ska ske i samtliga medlemsländer, verkade främst handla om tre områden: att fler svenskar ska veta vad som händer i EU, att fler svenskar aktivt ska påverka EU, samt att fler svenska ska söka och få mer stöd av EU till olika fonder och satsningar.

Det är svårt att tycka annat än att det är rimliga mål!

Vi behöver veta mer om vad som händer i EU. Utan insyn påminner det mest om ett självspelande piano, ständigt nya remisser och samråd om förslag från kommissionen.

Samtidigt gäller det att vara realist. Det förblir svårt att föra en gemensam europeisk debatt. Kultur- och språkskillnader sätter käppar i hjulet. Men visst är det viktigt med satsningar som gör att fler för fram åsikter och påverkar EU.

Sverige är välorganiserat, och målmedvetet. Så mycket talar för att ett samlat handslag kan öka kunskapen och intresset för EU.

Mer läsning

Annons