Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Vi klarade vårfloden – men hur förberedd är du om det blir kris på riktigt?

Annons
Hur välfyllt är skafferiet där hemma? En hel vecka ska vi kunna klara oss vid händelse av kris. Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX

Inom ett par veckor landar skriften ”Om kriget kommer” i brevlådan. Den berättar hur vi ska förbereda oss för terrorattentat, naturkatastrofer eller krig. ”Någon gång händer det. Frågan är bara när”, lyder underrubriken till skriften. Det låter dystopiskt, men beredskapen måste bli bättre!

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala och har gjort det sedan i december 2017. Vi vet i dag att terrorn kan drabba Sverige. Och vi kan heller inte avfärda tanken på att det kan ske ett väpnat angrepp mot Sverige.

Det kan också ske olyckshändelser som prövar motståndskraften. Och naturens krafter kan vi inte göra något åt, annat än att vara beredda.

Hur agerar vi exempelvis om vårfloden blir ännu värre än årets och orsakar värre översvämningar?

Att myndigheter, kommuner och landsting gör sitt jobb och är väl förberedda för kriser är centralt för att få samhället att fungera även i svåra situationer.

Samhället måste ha beredskap och VMA, ”Viktigt meddelande till allmänheten” måste fungera klanderfritt, men där har flera incidenter visat på motsatsen.

Men medborgarna har också ett ansvar för sin egen krisberedskap. Och tyvärr har vi generellt sett dålig koll på hur man förbereder sig för en samhällskris.

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjorde en omfattande undersökning bland svenskarna om den egna förmågan att handskas med en samhällskris visade det sig att få har någon beredskap i hemmet alls och att halva befolkningen inte ens hade funderat över hur deras hus påverkas av ett långvarigt elavbrott.

Två av tre svenskar litar på stat och kommun löser försörjningen vid kris. Att vända denna olyckliga trend är viktigt.

Om vi blir angripna eller om råkar ut för en naturkatastrof är ett samhälle där alla hjälps åt starkare. Därför måste vi vara beredda på att klara oss själva en tid – en vecka rekommenderas!– tills samhället mobiliserat kraft nog att bistå.

Civilförsvarsförbundet skriver på sin hemsida att man för att vara beredd bör ha fotogenlampa, alternativ värmekälla, sovsäckar, tändstickor, ljus, ficklampor, batterier och radio hemma. Listan fortsätter.

Hur många av oss kan bocka av ens hälften?

Mer läsning

Annons