Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Vi får inte stå svarslösa när terrorn slår till

Ännu ett terrordåd skakar Storbritannien. Det blir allt svårare för många att leva upp till manifestationernas vackra ord om att inte vara rädda, skriver ledarskribent Karin Bergkvist.

Annons

Räddningspersonal vid London Bridge under lördagskvällen.

Jag följer bevakningen på tv från tidig morgon och känner den starka oron i bröstet och jag söker begräftelse på att människor jag känner rapporterar att de är i säkerhet. Äntligen svarar storebror via sms att han är okej.

Det är inte orimligt att jag – liksom så många andra – söker kontakt med anhöriga och vänner. Mängder av svenskar bor där permanent och många av oss åker dit om och om igen. London är sedan länge svenskarnas främsta besöksmål bland storstäderna.

Den här gången slog terrorn till mot ett av de folkrika stråken i London. Tre terrorister mejade ner så många som möjligt vid London Bridge och hoppade sedan ur bilen och gick till attack med knivar mot den skärrade folkmassan.Under söndagsförmiddagen var dödstalen uppe i sju personer – plus de tre terroristerna som snabbt stoppades av polisen. Dessutom skadades ett 50-tal personer.

Det är bara två veckor sedan England drabbades av terrorn senast – då slog en självmordsbombare till mot besökare på en Ariana Grandekonsert i Manchester. Publiken var till stor del mycket ung och det yngsta dödsoffret var åtta år. 22 personer dog i attacken.

Just nu är det oklart vad det är för terrordåd som skedde i London på lördagskvällen eller vilka som står bakom.

Spekulationer om det är lika fruktlösa som alltid.

Metoder och motiv skiljer sig åt för terrorister men målet är alltid detsamma, genom att skapa kaos, sätta skräck i folket och därmed försvaga sina motståndare vill terrorister slå sönder det öppna och fria samhället. De vill skapa polarisering och främlingsfientlighet.

Om och om igen tvingas vi omgruppera och återigen stå upp för vårt öppna samhälle och för vårt sätt att leva. Ett liv där vi festar, äter, älskar, dansar, går på fotboll, konserter eller dricker glühwein på en julmarknad.

Läs mer: Karin Bergkvist: Slå hårt mot terrorn för att värna om öppenheten

Terroristerna skickar budskapet till oss att vi ska vara rädda. För oss individer finns inte så mycket annat att göra för att ge motstånd än att skicka det tydligaste av budskap tillbaka, att vi inte låter oss skrämmas. Men fiendens grymhet är stor och deras blodiga budskap så skrämmande att det inte är konstigt att många börjar tycka att det känns allt svårare.

I Manchester hålls under söndagskvällen en stödgala för offren vid Ariana Grande-konserten för två veckor sedan. Hur många avstår från att gå på den konserten? undrar jag.

Hur många som sitter och funderar på en weekendresa med ungarna väljer bort storstäder som London? Nog har många redan börjat begränsa sig?

Vår reaktion ska fortsätta att vara att ge terrorn fingret, att fortsätta leva vårt liv såsom vi har valt att leva det – i ett öppet, liberalt samhälle utan främlingsfientlighet eller misstänksamhet. Det kräver ett samhälle som backar upp medborgarna genom att med stor kraft bekämpa terrorn.

Läs mer: Bawar Ismail: I dag lyssnar jag extra mycket på Ariana Grande

Mer läsning

Annons