Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Verkningslös byråkratichock för jägare när vissa vapen kräver ny licens var 5:e år

Annons
Här är det älgjakt på gång. Och även om denna magasinstyp inte blir licenspliktig i sig, påverkas förstås all licensgivning av ökad vapenbyråkrati. Foto: Fredrik Sandberg

På tisdagen överlämnades promemorian Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv till justitieminister Morgan Johansson (S).

Det är byråkratsvenska för vilka lagar som kommer att behöva ändras i syfte att leva upp till EU:s ambitioner att skärpa hanteringen kring vapen. Unionen vill minska dödligheten med skjutvapen, särskilt efter de terrordåd som drabbat Europa under senare år.

EU:s ursprungliga förslag har kritiserats från flera håll, inte minst av svenska jägare, och har därför omarbetats. De nya förslagen är förvisso bättre än de ursprungliga, men innebär knappast att Sveriges jägare kan pusta ut.

En nyhet som förvisso lär glädja många jägare är att ljuddämpare inte ska räknas som skjutvapen, utan slippa licenstvång. Men det är en klen tröst.

Tillstånd att inneha vissa halvautomatiska vapen och delar till sådana vapen, ska gälla i fem år. Detta kommer naturligtvis att leda till ökade handläggningstider för alla typer av licenser, och mer arbete för en polis som allmänt sett är underbemannad och i fråga om vapenlicenser redan idag har svårt att klara sitt uppdrag i rimlig tid.

Som vanligt nöjer sig Sverige inte med att anta minimikraven från ett EU-direktiv utan hittar på egna, strängare regler. Många av reglerna är dessutom svårtolkade.

Det är orimligt att juridiskt behandla magasin som vapendelar. Det gör det bökigare för jägare att ha med sig snabb tillgång till extra ammunition, vilket i sin tur försvårar jakten.

Vilken nytta kommer det att göra? knappast någon.

Syftet med vapendirektivet är att minska skjutningar och terroraktioner. De gängkriminella som dödar varandra i hämndaktioner använder knappast älgstudsare som de ansökt om licens för.

Att försämra för jägare kommer inte att minska dödsskjutningarna i svenska förorter eller minska risken för terrorbrott.

De kriminella använder ofta vapen som smugglats från Balkan. De har använts under krigen på 1990-talet och är fortfarande i omlopp. Ibland kommer vapnen i delar eller obrukbara från länder där det är lätt att få licens. Sedan monteras vapnen ihop och görs skjutfärdiga i Sverige.

Det är bättre att skärpa lagarna kring vapenbrott. Så har regeringen också gjort. Sedan 1 januari kan den som grips med ett skarpladdat vapen häktas direkt. Straffskalorna har också höjts. Sådana typer av åtgärder är mycket rimligare.

Ett sätt att minska införseln av vapen borde vara att beväpna tullen. Tullverkets rekommendationer till de anställda är att de inte ska försöka stoppa en grupp män som troligen bär vapen och kör över gränsen. Det är förståeligt – de anställda ska inte utsättas för säkerhetsrisker.

En bättre metod vore dock att låta de kriminella mötas av beväpnad gränspolis. Därtill borde handgranater vapenklassas, vilket Liberalerna har föreslagit.

Att sätta hårt mot hårt mot skjutningar och gängkriminalitet är helt rätt. Men de ökade skjutningarna är inte jägarnas fel.

Karin Pihl

Mer läsning

Annons