Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Värna vargjakten mot rättshaverister som åker ut i skogen för att störa

Annons
Henrik Widlund  från Mojsöns jaktlag var i en tidigare licensjakt på varg på pass i skogarna runt Hasselforsreviret, norr om Laxå i Örebro län. Foto: Anders Wiklund

Två vargar på två dagar. Licensjakten på varg kunde snabbt avlysas i Gävleborg. Likaså i Dalarna där man lyckades fälla alla de sex tilldelade vargarna på tre dagar.

Den nya rovdjurspolitiken som beslutades av alliansregeringen 2013 har visat sig vara lyckad.

Just därför är det tråkigt att höra om de som inte respekterar modellen för rovdjursförvaltning vi har i Sverige – rättshaverister som kör ut i skogen för att sabotera jakten.

Det är tråkigt när Svenska jägareförbundets behöver dela ut informationsblad till sina medlemmar om hur man hanterar jaktsabotörer i skogen.

Tyvärr kommer det alltid finnas rättshaverister som anser att den egna uppfattningen är så viktig att den står över beslutsprocessen.

Acceptansen för rovdjur står mellan gröna och urbana friluftsmänniskor å ena sidan, och djurägare på landsbygden å andra sidan.

Om vargen lever inpå knuten då upplevs den som ett problem, men om man bor långt från ett revir då är det enklare att höja den "svenska" vargen till en nationell statussymbol. Därför är det en större sannolikhet att man hittar en vargkramare på Södermalm än på landsbygden.

Frågar man den som bor vid ett vargrevir om hur många vargar vi har i Sverige blir svaret förmodligen - för många. Just därför borde vargkramare värna om den modell för rovdjursförvaltning som redan är etablerad.

Om vi ska ha rovdjur kvar i Sverige då måste det finnas lokal acceptans. Den uppnås genom länsstyrelse och viltförvaltningsdelegationer – inte rättshaverister som springer runt i skogen och försöker stoppa jakt.

Mer läsning

Annons