Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Väljarna litar helt enkelt inte på Moderaterna

Vad händer om SD går om M i valet?

Annons

Anna Kinberg Batra. Kommer hon leda M i valrörelsen?

En ny undersökning från Demoskop visar att hon "får sin sämsta siffra någonsin". Det konstateras att förtroendet nu är "extremt lågt". En "tung tid" för partiledaren, och "flera tunga partimedlemmar har kritiserat henne öppet i medier". "Nu väljer hon att avsluta sin utlandssemester i förtid och åker hem".

Det här kunde man läsa om man öppnade en tidning vintern 2013. Att Centerpartiets Annie Lööf, som nu toppar olika förtroendemätningar, hade en mardrömsstart är det nog få som tänker på i dag. Nu stormar det i stället kring Moderaterna och Anna Kinberg Batra.

Avgångskrav på M-ledaren kommer även inifrån partistyrelsen. När partiet fick 15 procent i Dagens Nyheters och Ipsos mätning i förra veckan ökade nervositeten. Vad händer om Sverigedemokraterna i nästa val skulle bli större än "det självklara" oppositionspartiet?

I SCB:s stora partisympatimätning får partiet 18,1 procent, vilket nog får en och annan moderat att pusta ut. Men för ett år sedan låg opinionsstödet på 24,7 procent. Efter Moderaternas utspel om en mjukare hållning till Sverigedemokraterna har man tappat stöd bland välutbildade kvinnor som därmed föredrar Centerpartiet.Innan dess har tappet till Sverigedemokraterna också varit påtagligt. Det läcker åt olika håll. Hur Moderaterna än gör tycks det bli fel.

Det är inte konstigt att väljarna inte riktigt hänger med.

Visst är det orättvist att lägga all skuld på partiledaren. Att Kinberg Batra ifrågasätts är dock inte märkligt. Förväntningarna är höga på en M-ledare som gör anspråk på att leda oppositionen. Många har väntat på att den onda cirkeln ska brytas, men de låga förtroendesiffrorna och stelheten i partiledardebatterna består.

En grundläggande förklaring till M-krisen är att nuvarande partiledning är förknippad med den tidigare ledningen. Det har varit tvära kast från Decemberöverenskommelsen och "öppna våra hjärtan" till tiggeriförbud och "ordning och reda" i migrationspolitiken. Det var inte länge sedan partiet leddes av Fredrik Reinfeldt vars svar på exempelvis tiggerifrågan var att man inte kan "förbjuda fattigdom". Partiets rättspolitiske talesperson är fortfarande Beatrice Ask. Som justitieminister verkade Ask vara mer intresserad av att skicka gredelina kuvert till misstänkta sexköpare än att ta tag i problemet med den växande våldsbejakande islamismen.

Är partiets positionsförflyttning i flera viktiga frågor genuin? Vilken rättspolitik står egentligen M för? Det är inte konstigt att väljarna inte riktigt hänger med.Det finns duktiga politiker i partiet. Ulf Kristersson, partiets ekonomisk-politiske talesperson är en (1992 förlorade han ordförandestriden i ungdomsförbundet när Reinfeldt vann med röstsiffrorna 58–55). Elisabet Svantesson, som ansvarar för bland annat arbetsmarknads- och integrationspolitik är en ytterligare som klarar sig galant i tv-rutan. Tidigare migrationsminister Tobias Billström kanske vill ha revansch.

Men oavsett vem som leder Moderaterna i valrörelsen 2018 måste man både ha krisinsikt och bottna i en tydlig färdriktning.

Mer läsning

Annons