Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Valet 2018 kan avgöras av vilka småpartier som åker ur riksdagen

Annons
Hur många av de här partiledarna röstas in i riksdagen 2018? Svaret kan avgöra valet? Foto: Hossein Salmanzadeh

Ett tag var det populärt att tala om hur Moderaternas liberalkonservatism blivit omöjlig.

GAL-TAN-dimensionen, (Grön-Alternativ-Liberal mot Traditionell-Auktoritär-Nationell) manifesterad i debatterna kring exempelvis migration, könsroller och mångkultur, skulle en gång för alla ha kluvit M.

Det ansågs vara en tidsfråga innan partiet skulle ha förlorat så gott som alla sina väljare till antingen GAL-Centerpartiet eller TAN-Sverigedemokraterna.

Denna konflikt skulle även göra S allt mindre relevanta. Vänsterväljare skulle söka sig till GAL-TAN-dimensionens extremer och gå till MP eller FI. SCB:s nya, stora partisympatiundersökning motbevisar dessa tankegångar.

De två partier som den senaste tiden allra tydligast försökt profilera sig som varandras motpoler i GAL-TAN-dimensionen, SD och C, förlorar båda väljare till M och S. Samtidigt kollapsar stödet för MP, som hamnar under riksdagsspärren.

Regeringsduglighet och förmåga att trovärdigt göra anspråk på statsministerposten har gjort comeback som avgörande för väljarna.

Det finns skäl att glädjas över hur M nu vinner tillbaka väljare från SD. Ett stort och seriöst högerparti har ett ansvar för politikens högerflank.

Det måste även liberalt sinnade borgerliga partier förstå och respektera.

Samtidigt blir allianspartiernas problem plågsamt tydliga. Med en svag regering och ett knappt år kvar till valet borde alliansens bästa tid vara nu.

Ändå har de rödgröna ett försprång på över fyra procentenheter i SCB-mätningen.

Av de fyra allianspartierna är det bara C som ligger över sitt valresultat. KD:s ligger stabilt under riksdagsspärren medan L parkerar strax ovanför, på 4,2 procent.

Det kan knappast skyllas på de rödgrönas skicklighet. I stället handlar det om fyra partier som gemensamt sjabblat bort en hel mandatperiod.

Svend Dahl

Mer läsning

Annons