Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: V och UD på samma sida i analysen av Sveriges försvarsbehov

Annons
Den här trions kommunikationsplan har havererat. Men allvarligare är att i botten finns en politisk spricka i omvärldsanalysen. Foto: Henrik Montgomery

Försvarsberedningens formulering om att "ett väpnat angrepp kan inte uteslutas" ifrågasattes framför allt av utrikesminister Margot Wallström (S) som menar att bedömningen "ett enskilt militärt angrepp mot Sverige är osannolikt" ligger fast. Båda begreppen dök upp hos statsminister Stefan Löfven.

Och när Wallström pratade om den parlamentariska försvarsberedningen som leds av förre talmannen och försvarsministern Björn von Sydow (S) som "gruppen" blev inte irritationen mindre.

Men bakom det som framstår som taffligt ordhanterande, som blev ett oväntat gräl, finns djupare konfliktlinjer. Försvarsberedningen, som från S även består av utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund och försvarsutskottets vice ordförande Åsa Lindestam, har medvetet förhandlat fram en formulering som lämnar sannolikhetsläran.

Det betonades också av Björn von Sydow på scenen i Sälen under måndagen, där Tage Danielssons Harrisburgmonolog om sannolikhet citerades.

Ett försvar kan inte bygga på sannolikhetsläran, utan måste bygga på att det osannolika inträffar för annars behöver man inget försvar.

Däremot ville UD hålla kvar vid sannolikhetsläran och kämpade emot med näbbar och klor. I slutändan fick tjänstemännen lämna förhandlingsrummet när Försvarsberedningens politiker skulle sätta skrivningen. Wallströms uttalande är alltså ingen slump, utan uppbyggd av en längre tids frustration.

Läs mer från försvarskonferensen: Balansgången om kärnvapenavtalet fungerar inte

Problemet för regeringen är ju att Försvarsberedningen förhandlar med fullt mandat från partiernas mandat, och här uppstår en situation där UD ställer sig på samma sida som Vänsterpartiets reservation.

Inte blev temperaturen lägre av att liberalernas Allan Widman direkt under söndagen hotade med att lämna Försvarsberedningen som en reaktion på turerna.

Under måndagen var känslorna på scenen fortsatt irriterade, men försvarsminister Peter Hultqvist göt olja på debattvågorna och betonade statsministerns stöd för von Sydow. Men räkna med att frågan dyker upp igen i onsdagens partiledardebatt och när försvarsberedningen möts i nästa vecka.

Med sannolikhetslärans hjälp så skar regeringarna Persson och Reinfeldt ned det militära försvaret till anorektisk nivå och skrotade totalförsvaret.

Vad har formuleringarna för praktisk betydelse? Med sannolikhetslärans hjälp så skar regeringarna Persson och Reinfeldt ned det militära försvaret till anorektisk nivå och skrotade totalförsvaret. Det handlar alltså om makt som kommer med problemformuleringen och ekonomi.

Läs mer från försvarskonferensen: Tron på militär alliansfrihet som fredsskapare sjunker

Att återuppbygga totalförsvaret är den största samhällsreformen på decennier sade von Sydow på en pressträff före jul. Det tar resurser och prioriteringar från andra, och det sker inte utan motstånd.

Men det är statsminister Stefan Löfvens ansvar att regeringen går i takt.

Marschen i Sälen blev olyckligt ryckig.

Mer läsning

Annons