Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Utbildning ska inte bli en förlustaffär

Annons
Studenter har rätt att kräva att deras utbildning ska hålla hög kvalitet, med tanke på de höga lån många tar. Foto: Jonas Hasserqvist.

Utländska studenter i Sverige ska inte behöva betala avgifterna för utbildningar som inte håller måttet. Det slog Högsta Domstolen fast i ett uppmärksammat mål på tisdagen. Amerikanskan Connie Dickinson får nu tillbaka 114000 kronor, två tredjedelar av de avgifter hon betalat för en utbildning vid Mälardalens högskola, efter att Universitetskanslersämbetet (UKÄ) gett utbildningen underbetyg.

Frågan som måste ställa är när svenska studenter ska få samma rätt som utländska till en kvalitetssäkrad utbildning.

Förvisso är den högre utbildningen avgiftsfri för svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd, men för den enskilde studenten är det ändå förenat med kostnader att studera. Dels kostnaderna för att leva och bo. Dels kostnader för litteratur, dator och annat som kan behövas för att genomföra studierna på ett bra sätt. Dessutom bör man kanske räkna in alternativkostnaden eftersom studenten hade kunnat använda tiden till att arbeta eller studera något annan utbildning med högre kvalitet.

Under en mycket lång tid har fokus inom högskolepolitiken varit att bygga ut antalet platser. Det är i grunden en bra ambition i tider när allt fler yrken kräver det. Problemet är att det har skett på bekostnad av kvaliteten då resurserna till universitet och högskolor inte har ökat i samma takt.

Till den allmänna problembilden kan man lägga att Sverige är ett av de länder där det lönar sig minst att läsa vidare. Detta som en följd av en sammanpressad lönestruktur och höga marginalskatter redan på relativt måttliga löner.

Vissa utbildningar är en ren förlustaffär för studenten jämfört med att börja arbeta direkt efter studenten. Det handlar då om relativt långa utbildningar som ger låg lön. Saco lyfter fram grundskollärare, socionomer och arbetsterapeuter som exempel på sådana yrken. Det är fullständigt orimligt.

Svenska studenters situation måste stärkas. De har rätt att kräva att utbildningen de tar lån för att läsa håller god kvalitet. Och de måste veta att deras utbildning inte blir en ren förlustaffär.

Mer läsning

Annons