Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Trumps ståltullar slår mot Sverige

Annons
SSAB kommer att känna av president Donald Trump strafftullarna på stål. Foto: Klockar Mattias Nääs.

Statsminister Stefan Löfven kunde inte övertyga president Trump om att avstå från att införa tullar på stål- och aluminiumimport. Så nu har Trump infört "strafftullar", 25 procent på stål och 10 procent på aluminium. De träder i kraft om någon vecka, och Kanada och Mexico har undantag. Än finns lite tid kvar.

Men det är svårt att vara optimistisk. Kanada och Mexico förlorar sina undantag om de inte går med på att ändra frihandelsavtalet Nafta i enlighet med krav från USA. Trump har också hotat med tullar på bilimport som svar om andra länder kommer med motåtgärder.

Trump har bytt åsikter i många frågor. Men inte om handel. Han har under lång tid tyckt att andra länder utnyttjar USA och att det är bättre att skydda den egna industrin.

Trump framhöll också att företag kunde komma runt tullarna genom att bygga fler fabriker i USA.

Nationalekonomin lär oss att handel och utbyte kan göra båda parter till vinnare. Medan Trump ser handel som ett nollsummespel. Vinner du förlorar jag.

Trump har också blandat in försvarspolitik genom att särskilt angripa Tyskland för att landet exporterar mycket och satsar mindre på försvar än vad USA gör.

Även om övriga Natoländer (och Sverige) behöver satsa mer på försvaret borde den frågan hållas skild från handelsfrågor.

Efter andra världskriget blev högerpartier som Republikanerna mer frihandelsvänliga, men i större länder som USA med stor hemmamarknad har det hela tiden funnits stöd för att hålla ute utländska konkurrenter.

Åtgärderna ska ha udden mot Kina och "frihandel" är ett problematiskt begrepp när Kommunistpartiet där äger och dopar de kinesiska företagen för att kapa marknadsandelar.

Men Kina är långt ifrån störst bland USA:s stålimportörer. Enligt BBC är Kanada och EU i särklass störst, så de nya tullarna slår fel.

USA:s president Donald Trump bjöd in amerikanska metallarbetare till ceremonin där han signerade tillkännagivandet av stål- och aluminiumimport.

Mer läsning

Annons