Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Trots att Ekeroth petas står SD för en inhuman politik

Annons
Kent Ekeroth (SD) kommer får lämna sin riksdagsplats i höstens val. Foto: Vilhelm Stokstad.

Kent Ekeroths anhängare förlorade voteringen på SD:s valkonferens i helgen. Den oseriöse SD-politikern fick därför inte plats på partiets riksdagslista i höstens val, utan kommer att få lämna sin riksdagsplats.

Samma gäller för Mikael Jansson, som var partiledare för SD 1995-2005. Precis som Ekeroth har han suttit i riksdagen sedan 2010. Både Kent Ekeroth och Mikael Jansson tillhör de mest nationalistiska inom Sverigedemokraterna.

Säkerligen är petningen av dem ett sätt för partiets ledande trojka, Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof, att göra partiet mer rumsrent. Deras mål är att få till stånd ett samarbete med andra partier, och därmed få inflytande över svensk politik.

Det är dock bara att hoppas att övriga partier genomskådar den här taktiken. Även om Ekeroth, Jansson och andra av SD:s värsta nationalister ställts åt sidan, så har inte partiets politik förändrats. Fortfarande är detta ett parti vars politik ligger långt från humanismen.

Åkesson föreslog till exempel på valkonferensen att utländska medborgare som döms för vålds- eller sexualbrott ska utvisas från Sverige, även om de riskerar dödsstraff eller tortyr i sitt hemland.

Åkesson har alltså i princip inte något emot dödsstraff eller tortyr, bara inte avrättningen sker i Sverige eller att det är svenskar som torteras.

Ett annat exempel är att det i den valplattform som antogs på valkonferensen sägs att Sverige bara ska ta emot asylsökande från Sveriges grannländer.

SD struntar alltså i dem som flytt från krigets fasor eller som riskerar politisk förföljelse i sitt hemland.

Samtidigt tar SD-ledningen en viss risk när man petar Kent Ekeroth, Mikael Jansson och de andra mest hårdföra nationalisterna.

Risken finns att vissa av deras hängivna beundrare känner sig övergivna av partiet och i stället vänder sig någon annanstans.

En möjlighet är det nystartade partiet Alternativ för Sverige. Det leds av Gustav Kasselstrand som var ordförande i SDU, men som uteslöts ur SD 2015.

En av SD:s riksdagsledamöter, Olle Felten, hoppade av sitt gamla parti förra veckan och anslöt sig till Alternativ för Sverige.

Det blir intressant att se om fler sverigedemokrater kommer att följa efter. Än mer intressant blir det att se hur SD-ledningen agerar om Alternativ för Sverige börjar få ett ökat stöd i opinionsmätningarna.

Det är inte speciellt troligt, men kan inte uteslutas.

Mer läsning

Annons