Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Tomma ord från Löfven om att öka avvisningarna från Sverige

Annons
Nu måste Stefan Löfven se till att något händer, gärna i en bred politisk uppgörelse med allianspartierna. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) har varit mycket tydlig när det gäller dem som fått avslag på sin asylansökan. "Om man får avslag måste man åka hem" har han till exempel sagt. Han har också sagt att möjligheterna att verkställa ett utvisningsbeslut måste bli bättre.

Det här låter bra. Sverige ska inte ha fri invandring, vilket alla partier är eniga om. Det betyder att de som inte får asyl måste lämna landet eller avvisas ut ur Sverige.

Men tyvärr är Löfvens tydlighet bara tomt prat. I praktiken fungerar avvisningarna mycket dåligt. Och Löfvens regering har till och med gjort det lättare för dem som fått avslag att stanna kvar i landet.

Regeringen har ändrat lagen så att en person kan stanna i Sverige om han eller hon ska genomföra gymnasiestudier. Vem som helst kan ansöka om detta, och gränspolisen kan inte utvisa någon innan ansökan är behandlad.

Och om man får avslag, så kan man ansöka på nytt.

Löfvens partikamrater i en del kommuner, bland annat Stockholm och Malmö, har också gjort det enklare för så kallade papperslösa att stanna kvar i Sverige genom att ge dem möjlighet till socialbidrag. Det minskar självklart intresset att lämna Sverige för dem som inte har tillräckliga asylskäl.

Dessutom klarar inte Löfvens regering av att ge polisen de resurser som behövs för att klara avvisningarna, eller att se till att polisen hanterar frågan på ett kompetent sätt. Som framgår av en artikel i SvD 180111 finns det i dag inte något IT-system för de drygt 12000 personer som skall utvisas, men som "försvunnit".

Akterna finns på papper och hanteras manuellt, vilket gör att hanteringen blir långsam och att det inte går att samköra avvisningsresistret med andra register.

Till detta kommer alla de som inte sökt asyl. Över dem finns i praktiken ingen statistik alls.

Antalet personer som ska avvisas från Sverige kan förväntas öka kraftigt de kommande åren, när alla som kom hösten 2015 får besked på sina asylansökningar.

Hur ska Sverige kunna avvisa alla dessa? Bara ord räcker inte.

Och vad ska gälla för dem som lyckas hålla sig gömda? Är det rimligt att vissa kommuner ger papperslösa rätt till socialbidrag eller att landstingen tolkar lagen om vård till papperslösa olika eftersom lagen är så luddig?

Eftersom asylpolitiken är nationell borde väl samma regler gälla i hela Sverige?

I stället för tomma ord måste Löfven se till att något händer, gärna i en bred politisk uppgörelse med allianspartierna.

Läs mer:

Ledare: Löfvens ordning och reda i flyktingpolitiken lyser nu med sin frånvaro

Mer läsning

Annons