Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Till flyktingarna borde vi säga: "Välkomna - här i Sverige jobbar vi"

Annons

Diskussionen om integrationen måste börja med jobben; det är kanske vår viktigaste värdering att förmedla.

Det finns ett akut behov för de etablerade partierna att tala om integrationen och de massiva problem vi står inför om vi inte kommer till rätta med den.

Vad gäller mottagandet har politikförflyttningen redan skett. Frågan nu handlar om hur vi håller ihop samhället för dem som redan är här och framför allt den tudelade arbetsmarknaden.

Statistiken visar nu en arbetslöshet på fyra procent för inrikes födda och 15 procent för utrikes födda. Denna horribla skillnad måste hanteras, snabbt.

Det lutheranska idealet om arbete sitter djupt i den svenska kulturen, så många som möjligt ska jobba, alla ska göra sin plikt och göra rätt för sig. Idealet måste få spela en stark roll även i integrationspolitiken, budskapet måste vara tydligare: "Välkommen hit. Det här är Sverige - här jobbar vi!"

S har i alla tider haft problem med frågan om jobb kontra bidrag. Man har låtit bidragen bli för stora och förväntningarna för låga. Det är problemet även nu.

Tak på maximalt bidrag, att skapa en större marknad med enkla jobb, att införa hårdare krav på egenförsörjning och att bemöta diskriminering på arbetsmarknaden är eventuella lösningar som behöver debatteras mer.

Jobbklyftan går inte bara att utbilda bort. Detta tycks vara ett svårare ämne för S än det var att bara stänga gränsen.

Är arbete och självförsörjning det viktiga finns det ingen anledning att inte angripa även diskriminering och ingen anledning att inte stå upp för arbetskraftsinvandring. Integrationen är för viktig för att kapas av populister och rasister.

Mer läsning

Annons