Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Tappa aldrig fokus på högerextrem terror

Nordiska motståndsrörelsen flyttar fram positionerna, inte minst i Dalarna.

Annons

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar.

Högerextrema mobiliserar och hotar demokratin. Det har varit nödvändigt att på senare år rikta strålkastarljuset mot den våldsbejakande islamismen - men kampen mot högerextremismen får aldrig tappa fart.

I Göteborg häktades nyligen tre personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, för ett antal bombdåd riktade mot flyktingboenden och politiska motståndare. Högerextrema grupper, såsom Svenska motståndsrörelsen, syns oftare på gator och torg. Medborgargarden dyker upp. Antalet anlagda bränder på asylboenden eller tilltänkta boenden runt om i landet under bara fjolåret: 92.

”Det förekommer ju riktiga träningsläger ute i skogen” har Daniel Norlander, tidigare verksam vid samordningen mot våldsbejakande extremism, sagt om högerextremismen.I samhällsdebatten har det ibland funnits en märklig diskussion om vilken extremism som är ”värst”. De som vill se fokus på våldsbejakande islamism brukar påpeka att Säpo pekar ut våldsbejakande islamism och återvändande jihadister som det största hotet mot Sverige. De som vill fokusera på högerextremismen brukar påminna om alla de mord som begåtts av svenska högerextremister.

Nazister och rasister som placerar bomber på flyktingboenden ska ses som de terrorister de är.

Uppdelningen - antingen fokuserar vi på rasister och nazister, eller på våldsbejakande islamister - är både sorglig och farlig. Alla former av extremism måste förstås ses som allvarliga hot. Den ena extremismen utesluter inte den andra, tvärtom göder de båda lägren varandras världsbilder.

När jag frågar Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet med särskild inriktning på högerextremism, säger hon att vi i offentligheten tycks kunna hantera endast en form av hot i taget. På 1990-talet var det vitmaktrörelsen som stod i fokus, medan det i dag är jihadismen, säger hon. När jag frågar vad det kan få för konsekvenser att högerextremismen hamnar i skymundan är Lööws svar: "de flyttar fram sina positioner, för de ligger under radarn."

När jag för två-tre år sedan pratade med förortsbor och började skriva om ökad islamistisk aktivitet var det många som inte riktigt visste vad Islamiska staten var, än mindre varför folk härifrån åkte ner och anslöt till terrorsekten. I dag är läget ett annat. Den ökade medvetenheten är a och o för att motverka extremismen.

Men lika viktigt som det har varit att öka tempot mot jihadismen, lika viktigt är det att inte tappa fart i kampen mot högerextremismen. Nazister och rasister som placerar bomber på flyktingboenden ska ses och behandlas som de terrorister de är.

Mer läsning

Annons