Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Svenska moderater kan lära av Finlands regeringskris

Så blev då Sannfinländarnas Timo Soini till sist offer för den drake han försökt tämja. Och fallet påminner om det mönster vi sett i Tories och Republikanerna, hur en partiledning försökt utnyttja mer extrema krafter men sedan till sist fallit offer själva.

Annons

Soini gratulerar sin efterträdare Jussi Halla-aho

För britterna blev priset Brexit, för USA Trump och för Finland regeringskris. Och för Soini personligen, ett misslyckande i slutet av en lång och i många stycken unik karriär.

Soini är sprungen ur landsbygdspopulism och grundande Sannfinländarna ur ruinerna på det konkursade Landsbygdspartiet 1995. I valet 2015 fick Soinis parti över 17 procent av rösterna och tog plats i regeringen ihop med Centerpartiet och Samlingspartiet (Moderaterna i Sverige). Men längs vägen hade Soini släppt in de främlingsfientliga i partiet. I denna skara fanns Jussi Halla-aho som i helgen valdes till Soinis efterträdare.

Soinis plan var att kunna sitta kvar som utrikesminister fram till nästa val och att Sampo Terho skulle ta över partiledarskapet. Men i stället hade de främlingsfientliga mobiliserat till stämman och gjorde mer eller rent hus med Soinis gäng.

Halla-aho har dömts för hets mot folkgrupp och hets mot trosfriden. Andre vice ordföranden Teuvo Hakkarainen har också en hetsdom mot sig, medan den nye förste viceordföranden Laura Huhtasaari berättade i en intervju i Suomen Kuvalehti att hon har daglig kontakt med Marion Le Pen, barnbarn till Front Nationals grundare Jean-Marie och systerdotter till dagens partiledare Marine, och att hon vill lämna EU.

Huhtasaari petade försvarsministern Jussi Niinistö, och därmed blev det ett fullständigt förnedrande nederlag för den gamla partiledningen.

Både Niinistö och Soini har fungerat mycket väl i samarbetet med de svenska försvars- och utrikesministrarna Hultqvist och Wallström.

Soini och Wallström

I stället leds nu alltså Sannfinländarna av en partiledare som bloggade att socialdemokraterna är världsalltets lägsta kräldjur och "reptilens särskilt slemmiga underart är den svenska socialdemokraten.” Bloggposten från 2006 uppmärksammas av finländska Arbetarbladet.

Det här blev sammantaget för mycket för partiledningarna i C och M som på måndagen meddelade att regeringen spricker. Under tisdagen meddelade Soini och 19 andra riksdagsledamöter från Sannfinländarna att de lämnar partiet och startar Nytt Alternativ. Den nya gruppen kring Soini har tillsammans med Samlingspartiet och Centerpartier 106 av 200 mandat i finländska riksdagen. Därmed är den akuta regeringskrisen över.

För svenskt vidkommande är det flera lärdomar att dra av den finländska regeringskrisen.

Precis som med valet av Trump och Brexit visar det på den strategiska överraskning man kan råka ut för när man bygger sin säkerhetspolitik på enbart bilaterala relationer med några få utvalda. Det är ett starkt argument för Natomedlemskap.

För svenska moderater borde historien med Sannfinländarna vara avskräckande. De som argumenterat för SD-samarbete med hänvisning till Sannfinländarna får nu se att när Sannfinländarna blir som Sverigedemokraterna så går det inte längre. Värderingar som Mannerheim beskrev som "högsta goda; frihet, ära och västerländsk kultur" går före makt tillsammans med svenskhatande rasister som vill riva det finländska samhället och dess enda strategiska fäste västerut.

De enda som kan vara nöjda över utvecklingen är Sverigedemokraterna som under Soinis tid mötts med kalla handen. Soini har uttryckt avstånd till SD och hellre pratat om hur bra Sannfinländarna trivs med svenska socialdemokrater.

Det finns alltså en gräns, och den ligger där den ska. Och lärdomen som nu repeteras är att om man leker med drakens eld så bränner man sig.

Timo Soini

Mer läsning

Annons