Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Stefan Löfven tycks inte ens själv förstå regeringens förslag om ett "vinsttak"

Annons

Nästa vecka kommer riksdagen att rösta om regeringens förslag om "vinster i välfärden". Allt talar för att förslaget inte går igenom: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att rösta för propositionen, medan allianspartierna och Sverigedemokraterna röstar emot. Och då faller förslaget.

Det är bra. Det är ett mycket dåligt förslag som regeringen lagt fram.

Gång på gång visar Stefan Löfven att han inte har förstått regeringens förslag om vinsttak för välfärdsföretag. Det är pinsamt. När en regering lägger förslag som får så stora konsekvenser, så måste man kräva av en statsminister att han vet hur förslaget ser ut. Foto: Anders Wiklund, TT.

Förmodligen är också Socialdemokraterna och Miljöpartiet ganska glada över att förslaget inte går igenom. Förslaget skulle medföra mycket stora konsekvenser för äldreboenden, friskolor och förskolor. Risken är uppenbar att det skulle bli kaos lagom till skolstarten, med många föräldrar som inte skulle veta om deras barns skolor skulle finnas kvar. Den typen av kaos, några veckor innan valet, vore knappast bra för Socialdemokraternas och Miljöpartiets valresultat.

Men detta är också typiskt med detta förslag: partierna bakom förslaget har inte brytt sig om att ta reda på vilka konsekvenser det skulle medföra. Det har man helt enkelt struntat i.

Än värre är att de flesta som stöder förslaget, till och med regeringens ministrar, inte tycks ha någon aning om hur förslaget är utformat. Detta gäller inte minst statsminister Stefan Löfven. I onsdags hävdade han i tv-debatten med SD-ledaren Jimmie Åkesson att förslaget innebär en begränsning av "vinstuttagen i välfärden". Det stämmer inte. Förslaget innebär förbud för företag att göra högre vinst än en viss andel av företagets operativa kapital. Det innebär alltså ingen begränsning av hur stor vinst ägarna får ta ut från företaget.

Det är inte första gången som Stefan Löfven visar att han inte har förstått detta förslag. I en tv-intervju hävdade han till exempel att regeringens vinsttak gäller vinsten i förhållande till omsättningen. Det är fel. Taket gäller vinsten i förhållande till det operativa kapitalet.

Det här kan verka som småsaker, och meningslösa redovisningstekniska detaljer. Men det får enorma skillnader för företagen. Och även om inte vanliga medborgare bryr sig om eller förstår skillnaden, så borde en statsminister göra det. När en regering lägger förslag som får så stora konsekvenser, så måste man kräva av en statsminister att han vet hur förslaget ser ut.

Men Stefan Löfven har uppenbarligen inte brytt sig att läsa på. Kanske för att han vet att förslaget ändå inte blir verklighet, kanske för att han vet att det är så komplicerat så att väljarna ändå inte förstår skillnaden. För det kan väl inte vara så att Stefan Löven kan alla detaljer i förslaget, men står och blåljuger i direktsändning? Nej, så kan det inte vara.

Tyvärr pekar allt på att Stefan Löfven kommer att fortsätta på samma sätt i valrörelsen: att argumentera för ett förslag han inte har förstått, och inte försökt förstå. Samma kommer att gälla för hans partis alla valarbetare. De kommer inte att ha någon aning om förslaget om vinsttak verkligen ser ut, eller vilka följder förslaget skulle få. Däremot kommer de att upprepa "sätt stopp för vinstjakten", "stoppa övervinsterna" och andra slagord som pumpas ut från partihögkvarteret, men som inte har med verkligheten att göra.

Mer läsning

Annons