Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Stadigt nedåt för L under Björklunds ledarskap

/
  • Till de senaste motgångarna för Jan Björklund (L) räknas att väljarna inte längre anser att hans parti är det bästa partiet på skolpolitikens område.

Annons

När Jan Björklund (L) på lördagsförmiddagen kliver upp i talarstolen på Liberalernas landsmöte lär ombuden, som seden bjuder, möta sin partiordförande med stående ovationer.

Jublet i Västerås ger dock en skev bild; sanningen är att Björklund och Liberalerna sällan haft så lite att jubla åt som nu.

Resultatet i senaste valet, 2014, 5,4 procent, var det näst sämsta i partiets historia. Jämfört med valet fyra år tidigare hade var fjärde väljare flytt. Inget annat riksdagsparti noterade ett sådant ras.

Men inget är så illa att det inte kan bli värre.

Opinionsmätningarna nu ger ännu lägre väljarstöd för L. I några klarar sig inte partiet ens över fyraprocentsspärren – som i torsdagens mätning från Inizio där partiet noterade 3,3 procent.

Under Björklunds partiledartid finns det två områden som mer än några andra har mutats in av Liberalerna: skolan och försvaret.

Björklund var utbildningsminister under alliansens åtta år i Rosenbad. Han var, när han tillträdde, fast besluten att sätta stopp för S flumskola.

Björklund ville ha större fokus på betyg och kunskap – och otaliga var de reformer som han sjösatte.

Problemet uppstod när Jan Björklund aldrig hade ro att låta reformerna sätta sig.

Hela tiden föreslog han nya skollagsförändringar, ännu tidigare betyg, ännu fler reformer.

Den lyhördhet för skolans verksamhet som Björklund hade haft fanns inte längre.

En slutsats av valfiaskot var att FP förlorat stort på skolfrågan – och att varje gång man kom med nya skolförslag förlorade man ytterligare.

Väljarna slog dövörat till. I dag är det S, och inte L, som enligt mätningar är det bästa skolpartiet.

Till det är själva självbilden skakad. Traditionellt när M har haft det tungt i opinionen har de mer liberala väljarna sökt sig till FP/L.

Men nu 2017, när M varit nere på historiskt låga nivåer, har dessa väljare i stället sökt sig till C.

Det svider när inte väljarna anser att L är det bästa, eller ens näst bästa, liberala borgerliga partiet. Partiet är i djup kris.

Och det är enbart tack vare att opinionsstödet är ännu lägre hos såväl KD som MP som L-krisen inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.

Mer läsning

Annons