Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: SD:s senaste flört med S förvånar inte

Annons
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna kan tänka sig att regera med S efter valet.

Många blev förmodligen förvånade av SD:s partiledare Jimmie Åkessons utspel om att fälla en eventuell Alliansregering efter valet, och i stället regera med Socialdemokraterna.

Åkesson menar i Dagens Industri (2/4) att ifall Stefan Löfven (S) gör sig av med MP så finns stora möjligheter till samarbete, särskilt om SD och S tillsammans blir stora nog för egen majoritet.

SD:s politiska taktik består i att skapa maximal osäkerhet i det politiska livet. Genom hoppande mellan positioner ska övriga partier framstå som svaga och handlingsförlamande. I ett tilltagande politisk kaos ska längtan efter den starka folkhemsfadern, där Jimmie Åkesson ska ses som Per Albin Hanssons andlige son, leda till att SD blir ett statsbärande parti med egen majoritet.

Väl framme i den positionen har vi facit från Ungern, som är SD-ledningens favoritland. Frihetsindexet från Freedom House talar sitt tydliga språk; 20 tappade poäng det senaste decenniet på en skala som går till 100. Ungern ligger idag på 72 av 100, Sverige har 100 av 100.

I SD:s värld är demokrati att minoriteten måste få vara med och styra så länge SD självt är i minoritet. Får SD majoritet lär andra regler gälla; det är då demokratins grunder som yttrandefrihet, föreningsfrihet, rättssäkerhet, individuella rättigheter och skydd för minoritetsgrupper utmanas på allvar.

Regeringsbildningen i höst kommer att bli en lång och svår process. Oavsett vilken regering som tillträder lär det bli en skakig första tid.

Lägg därtill spänningar som digitalisering, klimatkris, rysk revanschism, flykting- och migrationskris och osäker världsekonomi kommer att lägga på politiken. Sverige kommer att behöva både modiga och kyliga politiker vid statsskeppets roder framöver.

För de alliansväljare, särskilt de som röstar på M eller KD, som trott att SD:s stöd till en eventuell alliansregering kommer utan ett högt pris bör Åkessons påskbesked leda till uppvaknande. Åkesson vill ha makt. Punkt slut.

Mer läsning

Annons