Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: S i Tyskland lär aldrig lyckas få EU att bli ett europeiskt USA

Annons
Martin Schulz (S) höll nyligen ett uppmärksammat linjetal om EU. Foto: Markus Schreiber

Svensk EU-debatt kan närmast liknas vid att stoppa huvudet i sanden.

Reflexmässigt kommer det från de flesta partier att det är nej tack till att flytta beslutsfattande till EU-nivå, men så mycket mer än så klarar de flesta inte av att tycka på nationell nivå.

Samtidigt har Frankrikes president Macron talat om ett fördjupat EU-samarbete i ett linjetal i september. Ett EU som gemensamt tacklar försvarsfrågor, flyktingpolitiken och skattepolitiken.

Macron vill se ett EU i olika ”hastigheter” eller ”sfärer” om man så vill, där Eurozonen går före med en gemensam finansminister, budget och parlament.

Under torsdagen kom den tyske socialdemokratiske ledaren Martin Schulz med ett ännu mer federalistiskt utspel.

Schulz, som tidigare var talman i Europaparlamentet, vill att EU ska bli "Europas Förenta Stater" senast år 2025.

”De EU-medlemmar som inte vill vara med får lämna EU”, sade Schulz på S-kongressen i Berlin. För Schulz handlar ett starkare EU också om att mota högerextremismen.

Vinner högerextremisterna kommer Europa att falla samman och balkaniseras. 2000-talet kommer då definitivt inte att tillhöra Västvärlden.

En klok reflektion i sammanhanget gör den tidigare DN-kommentatorn Henrik Brors när han pekar på skillnaden mot Schulz partikamrat Stefan Löfven i bloggen OmEuropa.

Löfven pratar om ett EU ”där ansvaret för att stärka Europa överlämnas till varje medlemsland. EU-samarbetet blir likt FN…”

Stefan Löfven ser EU som ett FN.

Här närmar vi oss problemet med svensk EU-debatt. Trots 22-årigt medlemskap är EU-dimensionen inte närvarande i debatten och kunskapen är låg.

Den nyktraste synen på EU:s framtid presenterar europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på twitter: ”Ett mer relevant alternativ är att utveckla EU som den Europeiska Union det är, vare sig som USA eller FN. Men EU.”

Om EU inte fanns idag skulle vi behöva uppfinna det. För freden, för välstånd och för att tackla de gränsöverskridande utmaningar vi ser idag.

Utmaningar där den liberala demokratins rättssamhälle måste kliva in för att inte lämna makten till beslutsfattare i Beijing, New Delhi eller Moskva som inte har samma värderingar

En liten nationalstat kan inte ensam tackla klimatkrisen, flykting- och migrationspolitiken, artificiell intelligens, it-jättar, terrorism och det revanschistiska Kreml.

Att vi inte pratar om hur vi ska utveckla den unika konstruktionen EU visar bara på svensk idéfattigdom och okunskap i debatten.

Att de enda motpoler som blir tydliga, ett USA eller ett FN, missar hela balansen i det europeiska projektet och riskerar snarare att stjälpa än hjälpa.

Hur ska framtidens EU se ut?

Mer läsning

Annons