Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Räkna inte ut den socialdemokratiska kameleonten

Annons

STOCKHOLM 2013-08-15Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.Foto Martina Holmberg / TT Kod 10033

Det är inga roliga tider för S i andra länder. Socialistpartiets kandidat i Frankrike fick drygt 6 procent. I Nederländerna gick S också ner i ett "slukhål" och fick runt 6 procent. Brittiska Labour ser ut att gå emot ett stort nederlag i parlamentsvalet om några veckor. Partierna i Sydeuropa har tappat stöd eller utplånats när vänsterpopulistiska krafter gått framåt.

Ett tag såg det bättre ut i Tyskland, där S (SDP) plockade hem EU-parlamentarikern Martin Schulz som kanslerskandidat och gick upp till runt 30 procent i opinionsmätningarna. Men nu har SPD förlorat tre delstatsval i rad, och stödet i opinionen är åter en bra bit under 30 procent. Partiet sitter fast som mindre part i en koalition med kristdemokratiska CDU under kansler Angela Merkel.

Det är gott om spådomar om att S tid är ute. Liksom om att traditionella partier tappar mark, medan nya partier och rörelser går framåt. Det stämmer dock inte överallt. Tyska CDU klarar sig hyfsat. De brittiska konservativa, Tories, är världens äldsta politiska parti och ser ut att gå mot en klar valseger i juni. Det finns goda skäl att kritisera Tories för att de underskattar problemen med att lämna EU, men de ser ändå till sist ut att putta högerpopulistiska Ukip av banan. Världens äldsta parti har återigen visat att det kan anpassa sig till nya strömningar bland väljarna.

Svenska S har också visat anpassningsförmåga. Partiet är mer vänster när det blåser vänstervindar, mer marknadsinriktade när det blåser frihetsvindar. Likt kameleonten växlar färg är S profilfrågor nu fler poliser och ett starkare försvar.

Därför är det inte säkert att S går samma dystra öde till mötes som systerpartierna i flera länder. De lär aldrig komma tillbaka till forna tiders styrka, då valresultat under 40 procent ansågs som katastrofalt. Men de behöver inte hamna i något "slukhål".

Mer läsning

Annons