Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Principlöst av statsministern att ens överväga att sätta in militären mot kriminella gäng

Annons
Det blev ingen bra vecka för statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Kicki Nilsson/TT

Oroande och rörigt blev det, när Stefan Löfven (S) öppnade för att använda militär mot kriminella gäng. Detta sedan han pressats kring SD:s förslag om detta, vilket var ett av Jimmie Åkessons huvudnummer under onsdagens partiledardebatt.

Löfvens uttalande blev snabbt en ny pinsamhet för regeringen då justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tog avstånd från förslaget vid en annan träff med pressen.

Det hela slutade med att båda fick pudla. Statsministern förklarade på sin sida på Facebook att det trots allt inte är aktuellt att låta Försvarsmakten överta polisens uppgifter.

Morgan Johansson fick i sin tur säga att det inte heller kan uteslutas att regeringen, där han innehar en av tung post, i framtiden genomdriver ett förslag han som ansvarig minister inte vill befatta sig med.

Även moderatpolitiker, däribland dalariksdagsledamoten Ann-Britt Åsebol, har tidigare varit inne på att använda militär i de områden som nu plågas av kriminella gäng.

LÄS ÄVEN:

Emma Jaenson: Moderatopportunism löser inte kriminaliteten i Tjärna Ängar

Än en gång blev det uppenbart hur lätt statsministern trampar snett när det kommer frågor som ligger utanför manus. Det var inte ens första gången den här veckan som saker och ting blev onödigt snurriga efter uttalanden från Löfven...

I sak är det förstås en genuint dålig idé att sätta in Försvarsmakten mot kriminella gäng. Låt oss kort påminna om varför.

Först och främst har försvarsmakten helt andra uppgifter och kriminalitet bekämpas i Sverige inte med militär.

Soldater på gatorna skulle sannolikt få motsatt effekt i de utpekade områdena: stöket skulle öka. Dessutom skulle ett sådant ansvar göra att vårt redan underdimensionerade försvar får än svårare att lösa sina nuvarande arbetsuppgifter.

Så klart krävs det åtgärder för komma åt de kriminella gängen. Men att låta militären göra polisuppgifter är ingen väg framåt. Då är det långt viktigare att poliskåren ges bättre arbetsvillkor.

Vid extraordinära händelser, som terrordåd eller transporter i samband med stora övningar, har polisen dessutom redan i dag möjlighet att ta hjälp av försvaret. Dagens ansvarsfördelning är bra!

Den här typen av illa genomtänkta och principlösa förslag löser inget.

Mer läsning

Annons