Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Om USA säger att kärnvapenavtalet med Iran är dött – då är det dött

Annons
USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att sanktionerna mot Iran blir de kraftigaste i historien.Foto: AP/TT

Nyligen meddelade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att sanktionerna mot Iran, efter att USA har dragit sig ur kärnenergiavtalet, blir de kraftigaste i historien. Iran kan inte gå med på de nya kraven, syftet verkar vara att driva fram ett regimbyte i Iran. Pompeo sade också att USA kommer fullfölja sina hot om att straffa europeiska företag som fortsätter göra affärer med Iran.

Det vore i och för sig välkommet om mullorna förlorade makten, men frågan är hur effektiva hårda sanktioner är. USA isolerade Kuba i årtionden, men bröderna Castros kommunistiska diktatur blev kvar. Risken kan vara att förtrycket i stället stärkts och att Iran satsar på att skaffa kärnvapen.

De stora EU-länderna och Sverige är emot att säga upp avtalet, och därmed för fortsatt handel med Iran. Iran kräver att EU ska kompensera Iran för förlusterna av sanktionerna från USA. Men EU:s problem är snarare att USA vill tvinga också europeiska företag att följa sanktionerna.

Ett av de företag som påverkas är ABB, med en av sina hörnstenar i Ludvika. Därifrån har rapporterats att man nu granskar tillkännagivandet om amerikanska sanktioner mot Iran noggrant. ABB kommer att fortsätta följa alla handelsbestämmelser och förväntar sig inte att tillkännagivandet kommer att få någon betydande inverkan på företaget.

Det är förståeligt om företag ligger lågt, de kan tvingas välja mellan att handla med Iran och med USA. Då lär de flesta välja USA oavsett vad deras regeringar säger om Iranavtal och sanktioner.

Därför lär talet om att Europa kan rädda avtalet mest vara fromma förhoppningar. I synnerhet som EU också har hot om amerikanska strafftullar att ta hänsyn till. USA agerar stenhårt under president Trump och Europas länder har i praktiken lite att sätta emot. Polen, där flera andra EU-länder nog skulle vilja att regeringen byttes ut, stödjer dessutom USA.

Dessutom är Sverige och andra europeiska länder beroende av USA som militär motvikt till Ryssland. Så tyvärr lär det bli att bita ihop tänderna och "gilla läget". USA vill ha konflikt med Iran, och då blir det så.

Mer läsning

Annons