Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Olyckligt beslut av Centerpartiet - men inget hot mot Allianssamarbetet

Annons

Juristerna i Lagrådet har sågat S-MP-regeringens förslag många gånger det senaste året. Den allra värsta sågningen kom dock i slutet av mars. Lagrådet skrev då att regeringens förslag "att gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Regeringen valde dock att strunta i Lagrådets mycket hårdar kritik. I stället gick man vidare med förslaget till riksdagen.

Det är mycket olyckligt att Annie Lööf och Centerpartiet stöder regeringens förslag om ensamkommande ungdomar och därmed bidrar till att ytterligare urholka asylprocessen. Men C-beslutet innebär inget hot mot allianssamarbetet. Foto: Akvelina Smed, TT

Vad det handlade om var regeringens förslag innebär att ge ensamkommande ungdomar en chans till ny asylprövning. Det handlar om de ungdomar som kom hit i slutet på 2015 och då var under 18 år. Nu har de blivit under 18 år, och har därför mindre chans att få stanna i Sverige.

Regeringens förslag innebär ett tydligt avsteg från den asylprocess som riksdagen i stor enighet har beslutat om. Förslaget innebär därför ett stort godtycke.

Det är cirka 9 000 ungdomar som berörs av regeringens förslag. Enligt regeringens förslag skall dessa ungdomar kunna få förlängt uppehållstillstånd om de studerar, eller tänker studera, på komvux eller på någon gymnasieutbildning.

Regeringens förslag innebär ett tydligt avsteg från den asylprocess som riksdagen i stor enighet har beslutat om. Förslaget innebär därför ett stort godtycke.

Det är mycket olyckligt Centerpartiet på det här sättet deltar till att ytterligare urholka asylprocessen.

S-MP-regeringens förslag kan dock stoppas i riksdagen. Men så blir det inte. Centerpartiets partiledare Annie Lööf meddelade på tisdagen att partiet ställer sig bakom regeringens förslag. Det innebär att riksdagen kommer att stödja förslaget.

Centerpartiet håller i och för sig med om Lagrådets mycket kraftiga kritik , men Annie Lööf menar att det skulle få för stora "medmänskliga och humanitära konsekvenser" att rösta nej. Hon menar också att förslaget till viss del kan beskrivas som en typ av arbetskraftsinvandring.

Många väljare och medlemmar skulle ha ansett det som ett stort svek om Centerpartiet gått emot regeringens förslag, trots Lagrådets totalsågning.

Det är mycket olyckligt Centerpartiet på det här sättet deltar till att ytterligare urholka asylprocessen. Risken är uppenbar att det nu kommer nya krav från nya grupper om särregler. Visst säger Annie Lööf att Sverige nu måste återgå till "en långsikt och förutsägbar migrationspolitik" men den här typen av undantag och särregler uppmuntrar ju dem som inte är nöjda med Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas beslut. Nu ser de att politikerna böjer sig för högljudda opinioner.

Samtidigt är det lätt att förstå att Centerpartiet riksdagsgrupp fattar detta beslut. Centerpartiet har under senare år profilerat sig som det klart mest flyktingvänliga partiet, vilket har inneburit framgångar i opinionen och många nya medlemmar. Många väljare och medlemmar skulle ha ansett det som ett stort svek om Centerpartiet gått emot regeringens förslag, trots Lagrådets totalsågning.

Det är inget konstigt och inget hot mot allianssamarbetet.

Nu kommer i stället Centerpartiet att få mycket hård kritik från annat håll, inte minst från många moderater. En del av dem kommer att säga, eller har redan sagt, att Centerpartiets besked innebär att Alliansen inte längre finns eller att Centerpartiet skall uteslutas ur Alliansen.

Det här är tramsigt. Allianspartierna är inte överens i alla frågor. Vissa av de propositioner som S-MP-regeringen lagt nu i vår kommer ett eller flera av allianspartierna att stödja. Ibland är det Moderaterna, ibland Liberalerna, ibland Centerpartiet. Det är inget konstigt och inget hot mot allianssamarbetet.

Mer läsning

Annons