Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Ny studie visar att jämställda par lever i långa och lyckliga äktenskap

/
  • Ökad jämställdhet har tvärtemot vad som påstås i debatten inneburit ett uppsving för långvariga relationer.

Annons

Det individualistiska samhället leder till familjens sönderfall. Skilsmässorna ökar mer än någonsin.

Alla som utbildar sig ägnar sig bara åt karriär och självförverkligande istället för att skaffa barn.

Och för dem som väl gör det, far barnen illa av att ha två hårt arbetande föräldrar.

Så har tongångarna gått de senaste decennierna från de som oroar sig över det jämställda samhällets konsekvenser.

En nyare föreställning är att nätdejtingkulturen leder till dejter på löpande band där man inte ger någon en ärlig chans och att allt fler är singlar.

Men den i debatten populära bilden stämmer inte, i alla fall inte längre. Det framgår av en nyutkommen jämställdhetsstudie ledd av sociologiprofessorn Gøsta Esping-Andersen.

I själva verket är långvariga familjekonstellationer på uppgång igen.

Det är en vedertagen sanning att utbildning är det bästa botemedlet mot ojämställdhet. Högutbildade par där båda arbetar heltid delar så gott som lika på hushållsarbete.

Antalet som utbildar sig blir bara fler, i dag har nästan hälften av alla unga vuxna mellan 25-34 år i Sverige en universitetsutbildning.

Skilsmässorna minskar i hela västvärlden, i synnerhet i gruppen högutbildade. Antalet giftermål i Sverige ökar dessutom kraftigt sedan femton år tillbaka. Från att det har varit en högriskfaktor för skilsmässa att vara utbildad som kvinna är det numera tvärtom.

Det är inget konstigt.

När män förändrar sina attityder kring jämställdhet blir kvinnor mer nöjda i relationer. Troligt är också att kvinnor som är ekonomiskt självständiga väljer partner med större omsorg. Det är inte längre kvinnorna som måste "snärja en man", det är männen som får kämpa allt mer för att vara intressanta på äktenskapsmarknaden.

Svenskar skaffar barn allt senare, men vi vill fortfarande ha barn. Och till skillnad från i USA vill svenska kvinnor som arbetar ha fler barn än kvinnor som inte arbetar. 20 procent fler universitetsutbildade födda på 60-talet har skaffat sig ett andra barn jämfört med dem utan högre utbildning. I Danmark och Norge är siffran över 50 procent.

Tvärtemot föreställningen att arbetande kvinnor är skadligt för barn, har barn som växer upp med högutbildade mammor större möjlighet att uppnå livsframgångar.

Framtiden ser helt enkelt ljus ut!

Mer läsning

Annons