Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Nu börjar EU-länderna att gräla om budgeten – så berörs du

Annons

I dag börjar det stora grälet mellan EU-länderna. Det kallas för ett "informellt" toppmöte. På det sättet de behöver inte publicera några slutsatser efteråt. Det kanske är bäst så. För det handlar om hur mycket pengar EU ska förbruka och till vad.

Lantbrukarnas riksförbund anser att låg antibiotikaanvändning och hög nivå på djurskyddet  borde slå igenom mer för det svenska köttets konkurrenskraft  inom EU.

Om du har ett jordbruk är du särskilt berörd. Det som bestäms kommer att ha en direkt betydelse för dina inkomster. Just svenska bönder hör till dem i EU som är mest beroende av inkomststödet från EU.

Om du inte är bonde så köper du bondens produkter. Även då kan förhandlingarna ha en betydelse. LRF ser gärna att EU förändrar reglerna så att exempelvis låg svensk antibiotikaanvändning och höga krav på djurskydd gynnas.

Om du studerar så kan förhandlingarna i Bryssel avgöra hur lätt eller svårt det blir att få delta i de många utbytesprogram som EU finansierar.

På flera järnvägsstationer i Bergslagen finns prydliga skyltar som talar om att den europeiska regionalfonden har varit med och finansierat dem. Hur mycket pengar ska det finnas till sådant, alltså EU:s regionalstöd?

Minns du flyktingvågen 2015. Ska EU spela en större roll för att ha kontroll över de yttre gränserna?

Och ska länder som Rumänien och Bulgarien få EU-stöd, trots diskrimineringen av romer? Ska ett land som Polen få EU-stöd, trots att den sittande regeringen urholkar domstolarnas självständighet? Ett självständigt rättsväsende är ett grundkrav för att få vara med i EU.

Detta borde diskuteras. I debattartiklar. I riksdagen. Ja, till och med kommunfullmäktige i Borlänge och Vansbro borde ha en åsikt om vad EU ska syssla med. För det får betydelse för saker som händer på det lokala planet.

Men diskussionen om innehåll riskerar att dränkas av att den svenska regeringen återigen kommer att ha som övergripande krav att EU ska ha en så liten budget som möjligt.

Den övergripande frågan för Sverige blir alltså om EU:s budget motsvarar en procent eller 1,2 procent av EU-ländernas ekonomi. Då blir debatten milt sagt torftig.

EU-kommissionen har i år valt en intressant strategi. Det papper som kommissionen har lagt fram innehåller flera olika alternativ. Till exempel visar många mätningar att EU-medborgarna vill ha ett bättre samarbete om migration och EU:s yttre gränser.

EU har nu upprättat en gränsstyrka som ska kunna sättas in om ett medlemsland tappar kontrollen över sina gränser. Den består av 1000 personer. Men kommissionen har också beräknat vad som skulle krävas om EU tog full kontroll av de yttre gränserna.

Om du landar på Arlanda på väg hem från USA så blir det en EU-tjänsteman som kollar passet. Och flyktingar som anländer med båt från Grekland registreras av EU-tjänstemän.

Då blir det lättare att göra gemensamma bedömningar. Och det går snabbare att agera vid krislägen. Men det skulle kräva en styrka på 100000 personer. Eller i klartext: En del av de som jobbar för den svenska gränspolisen skulle bli EU-tjänstemän.

Är du irriterad över att människor tigger i Falun? Ja, då borde den svenska regeringen verka för att EU:s pengar styrs till de allra fattigaste människorna i Bulgarien och Rumänien. Och diskriminering av romer borde leda till att bidragen fryser inne. Money talks!

Är du fundersam över fusk med EU-medel? Den svenska regeringen har valt att ställa sig utanför ett system där en europeisk åklagare kan ingripa när fusk misstänks. Så den svenska regeringens upprördhet över att pengar ibland hamnar fel känns inte särskilt övertygande.

Grälet börjar i dag. Och det kommer att sluta om något år vid ett toppmöte på övertid, där stats- och regeringscheferna förhandlar fram till klockan tre på natten eller.

Det blir en uppgörelse som ingen kommer att älska, men som alla kan leva med. För den medlemsavgift vi betalar till EU får svenska företag tillgång till världens största marknad.

Mer läsning

Annons