Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: "Nazism är ingen åsikt utan ett brott mot mänskligheten", dundrade Hultqvist i Falun

/
  • Länsordförande Peter Hultqvist (S) höll ett inspirerat 1 maj-tal i Falun,

Annons

Länsordföranden Peter Hultqvist (S), tillika försvarsminister, tog i sitt 1 maj-tal i Falun avstamp i att Dalarna blivit platsen för nazimanifestationer - i Borlänge 2016 och i Falun i år.

Nazism borde ha varit ett avslutat kapitel i den europeiska historien i maj 1945 – när ideologin lämnat efter sig en kontinent i krigsruiner, med etnisk rensning, diktatur, repression, förföljelse och dödsläger.

Kan man ha ett värre facit, undrade Hultqvist och inskärpte att den som kallar sig nazist och nationalsocialist i dag helt klart kopplar sig till de fruktansvärda dåd som begicks på 1930- och 40-talen.

Hultqvists lika enkla som självklara sammanfattning var att ondskan måste bekämpas och att ideologin hör hemma i avgrunden.

Det förekommer i debatten att betrakta nazister som löjliga med sina uniformsliknande uppträden och slagord – men, som Hultqvist betonade, är nazisterna brutalt allvar för de journalister, meningsmotståndare och politiker som drabbas av deras hat och våld.

Utan att Hultqvist någonsin blev explicit med att han tycker demonstrations- och yttrandefriheten tolkas på ett felaktigt sätt, pekade han på att "det finns en gräns för demokratin", på "det fullständigt absurda i situationen" och eftersom nazisterna "profiterar på demokratins friheter".

Som de själva ju vill avskaffa.

Efter att, helt korrekt, konstaterat att SD grundades av nynazister målade han upp SD som ett arbetarfientligt parti. SD har röstat mot att bara företag facket godkänner ska få vara med i upphandlingar och mot att kommuner ska tillhandahålla barnomsorg på obekväm arbetstid.

Den arbetare som röstar på SD röstar emot sina egna intressen, menade Hultqvist.

Att S tappat 300000 sympatisörer sedan valet, att S har lägre stöd bland dem som jobbar än bland dem som inte gör det, att SD vuxit och att SD då och då i opinionsmätningarna är största parti bland LO-medlemmar, är förstås Peter Hultqvist mycket medveten om.

Och vad S retorikomläggning betytt för SD:s tillväxt är också besvärande för Hultqvist. Steget från "refugees welcome" till EU:s mest restriktiva migrationspolitik i kombination med att utrikesminister Margot Wallström helt felaktigt talade om "systemkollaps" för Sverige var anslående kort.

Att S häromveckan gick armkrok med SD i riksdagen mot alliansens mer positiva syn på utländska arbetare i Sverige, var naturligtvis inget som Hultqvist tog upp.

I övrigt då? Jo, bara en applåd var större än den efter beskedet att "Sverige är större än bara storstäderna" och det var när Hultqvist krävde "höga skatter för de rika".

Att S kräver enormt höga skatter av de fattiga talade Hultqvist inget om.

Mer läsning

Annons