Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Nättrollen hotar nästa valrörelse

Annons

Kommer Vladimir Putins nättroll försöka påverka det svenska valet 2018?

Vad är ett nättroll? Eller en bot? Och vad rör de oss? Ett troll är en person medan en bot är ett program som skapar kontroverser och sprider desinformation på internet och sociala medier.

De falska kontona är sofistikerade och svåra att upptäcka för det otränade ögat. De påverkar också indirekt genom att förstärka budskap från sina uppdragsgivare och meningsfränder. På så vis letar de sig även in i traditionella medier.

Under presidentvalskampanjen stod automatiserade konton för en tredjedel av alla positiva tweets om Donald Trump, vilket fick honom att framstå som mer populär än vad han är. Och hur använder mer auktoritära ledare och partier – till exempel Rysslands Vladimir Putin – nätsoldater för att söndra och härska i världen? Aktivt och raffinerat, är svaret.

Det amerikanska presidentvalet påverkades starkt av ryska intressen. Det är naivt att tro att de senaste tidens händelser i Katalonien inte passar in i samma mönster. Mycket talar för att Ryssland, med stöd av Wikileaks-grundaren Julian Assange, förstärker uppståndelsen i Barcelona. Kaoset och de starka känsloyttringarna är medel för att uppnå Rysslands primära mål: att försvaga demokratier i väst.

Nationalister i många länder har paradoxalt nog ett väl utvecklat internationellt nätverk. Med hjälp av sociala medier underblåser de sina budskap. Nästa år har vi val i Sverige och ingenting tyder på att vi skulle förskonas från mörka krafters inblandning.

Tro inte att fake news kommer från traditionella medier – det är tvärtom där faktakontroll och pressetiska bedömningar fortfarande görs. Var i stället uppmärksam på tämligen okända avsändare som fabricerar svartvita budskap och understödjer konflikter.

Personer som aktivt piskar upp stämningen i en Facebookgrupp kan mycket väl vara avlönade nättroll eller avancerade datorprogram. Uppfattningar får gärna skilja sig åt, men det blir knepigt att föra ett konstruktivt samtal om inte fakta går att lita på. Så var försiktig med vad du delar och gillar. Var sunt skeptisk och håll huvudet kallt.

För vi vill inte hamna i en Kafka-värld där det inte längre går att lita på något eller någon.

Mer läsning

Annons