Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Myndigheten har lagt en bra grund för fortsatt granskning av islamismen i Sverige

/
  • Islamismen som förre riksdagsledamoten Abdirisak Waberi (M) torgfört tas upp i en ny översikt av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons

En översikt om islamistiska Muslimska brödraskapet i Sverige väcker debatt. Den är utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och författad av terrorforskaren Magnus Norell, forskaren Aje Carlbom och Pierre Durrani.

Muslimiska brödraskapet grundades i Egypten, med målet att skapa en gudsstat styrd med sharialagar. Åsikterna om organisationen går isär.

Socialdemokrater i Egypten betraktar Muslimska brödraskapet som en fascistisk organisation, har forskaren Sameh Egyptson påpekat (GP 140129).

Medan många varnar för islamismen kritiserade nyligen kulturskribenten Per Wirtén "beröringsskräcken" gentemot Muslimska brödraskapet. Han menar att rörelsen tvärtom är en förutsättning för demokrati i Mellanöstern (Expressen 170105).

Vad som kan konstateras är att det är en islamistisk rörelse som även är aktiv i Europa.

Frågan för svenska makthavare blir vilka aktörer har på hemmaplan kopplingar till Muslimska brödraskapet, och ska dessa ges legitimitet och stöd?

Fenomenet "double speak" tas upp i översikten – att islamister inför västerländska makthavare framställer sig som goda demokrater, medan en mer intolerant sida visas upp inför en muslimsk publik.

Det nämns också att brödraskapet har ägnat sig åt entrism – att islamister söker viktiga positioner i samhället att verka från.

Bostadsminister Mehmet Kaplan benämndes som "ett genombrott för islamisterna i Sverige" av imamen Mahmoud Khalfi vid Stockholms moské. Khalfi uttryckte då även uppskattning för att svenska politiker "normaliserat relationen med Islamska förbundet som är känt för sin tillhörighet till Muslimska brödraskapet".

Därutöver nämns i översikten också Omar Mustafa som efter kritik fick lämna en hög post inom S 2013, samt den tidigare riksdagsledamoten Abdirisak Waberi (M). Mahmoud Aldebe kom aldrig till riksdagen för C, då han öppet hade förespråkat sharialagstiftning.

Den identitetspolitiska delen av V och MP pekas särskilt ut för att okritiskt ge stöd åt islamister i Muslimska brödraskapet.

Även om dessa teser inte är nya, hävdas det inte sällan att de är rena myterna och konspirationsteorierna. Det är därför synd att översikten är något slängig i tonen.

Jag hade föredragit mer torr fakta. Till författarnas försvar kan nämnas att de redan inledningsvis nämner att det är en översikt och inte en forskningsrapport.

Om Norell och medförfattarna har rätt eller fel återstår att se. Stämmer ens en bråkdel av vad de skriver, som att miljontals kronor via exempelvis föreningsstöd har slussats in till "världens största islamistiska organisations gren i Sverige", är det allvarligt.

Som de själva påpekar behövs mer kunskap och forskning.

Mer läsning

Annons