Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: MP hoppar över de stora valfrågorna - inga besked om varken vården eller kriminaliteten

Annons
Partisekreterare Amanda Lind presenterade årets valstrategi för MP. Foto: Tomas Oneborg.

I riksdagsvalet 2014 handlade det mesta om att ha rätt attityd. Till stor del räckte det att tro på medmänsklighet, se det positiva och säga ja till framtiden. Moderaterna trodde på människan och Miljöpartiet stod för en ”varm” politik.

Ung, välutbildad, urban medelklass såg MP som "innepartiet", EU-valet blev en framgång och en tid innan riksdagsvalet kände sig MP tämligen säkra på att bli riksdagens tredje parti i storlek. Vi vet hur det gick och hur det fortsatt för MP

Strategin att rida på trendighet kommer med största sannolikhet inte att fungera i höstens val heller. Andelen väljare som upplever att Sverige går åt fel håll är nu dubbelt så stor som den som ser ljust på framtiden. MP har dock inte släppt sin positiva inställning.

På onsdagsförmiddagen (180821) presenterade partisekreteraren Amanda Lind partiets valstrategi. De politiska prioriteringarna knyter an till den inriktning partiet stakade ut under kongressen i fjol. Klimat och miljö står i fokus. Budskapet är att vi måste ställa om nu, innan det är försent. ”Klimatet kan inte vänta”, lyder slagordet denna gång.

Det är en lovvärd ambition. Miljöpartiet har dock två problem. För det första finns det redan ett parti som profilerar sig som miljövänligt och som ”tror på framtiden”: Centerpartiet. C har dessutom medvind i opinionen medan MP mer och mer betraktas som ett loserparti, överkört av betongsossarna i regeringen.

Visst kommer partiet att kunna mobilisera sin kärna, alltså unga kvinnor i storstadsmiljöer, som tycker att Centern är lite för borgerligt. Den stora, gröna rörelsen MP säger sig se växa fram har dock inte gjort avtryck i sympatiundersökningarna.

Dessutom kommer miljö och klimat knappast att bli en het valfråga. De flesta opinionsmätningar visar att sjukvården, invandringen och lag och ordning är de områden väljarna prioriterar högst. Och vad har MP för svar där? Samma som 2014. En varm och humanistisk attityd.

Detta är Miljöpartiets andra problem.

De politikområden väljarna prioriterar har givetvis förankring i en reell vardag. Människor på landsbygden upplever att polisen inte kommer när man larmar, lärare tvingas hantera knarkförsäljning på skolgården och patienter i behov av operation ser köerna växa. Miljöpartiets svar på dessa frågor – att partiet ska stå för humanism och framtidstro i stället för hårdare tag – faller därför platt.

MP blandar nämligen ihop förmågan att ha en lösningsinriktad och konstruktiv inställning med att tänka att om man bara har en medmänsklig attityd, då kommer allt lösa sig. Klimatet kan inte vänta, men det kan inte andra samhällsproblem heller.

Karin Pihl

Mer läsning

Annons