Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Motverka Fattigsverige genom lägre hyror och billigare bostadsbygge

Annons

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) vill inte ställa grupp mot grupp, men det är något som  måste göras för att få bostadssituationen att gå ihop.

Nästa år kommer nära 100 000 nyanlända med uppehållstillstånd att stå utan bostad, enligt Sveriges kommuner och landsting. I Jönköping tvingas invandrare bo i en ombyggd bilhall där de plågas av vägglöss, brist på ljudisolering och stank från avloppen.

Även utan den stora migrationen hade Sverige haft för få billiga lägenheter till ungdomar, studenter och andra personer som behöver hjälp med att hitta ett boende. Flyktingvågen gör dock saken ännu värre.

Enligt en sammanställning från länsstyrelserna anser cirka 60 procent av kommunerna att nyanländas behov av bostäder leder till undanträngningseffekter. Kommuner har en plikt att under den tvååriga så kallade etableringsfasen erbjuda nyanlända bostäder, vilket har lett till att nyanlända har fått gå före andra behövande i bostadskön.

I Agendas debatt (29/10) mellan bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green framhöll ministern att han inte vill sätta grupp mot grupp. Det är en lovvärd ambition. Men faktum är att det är precis vad kommunerna måste göra. Det är orimligt att kvinnor utsatta för våld och funktionsnedsatta inte får en bostad. Att de nyanlända invandrarnas enda alternativ är att bosätta sig hos redan trångbodda släktingar är inte heller önskvärt.

Vad som redan sker i många kommuner är en kompromiss, där invandrade barnfamiljer och de svenskar som är i störst behov av hjälp får förtur, medan andra ur båda grupper får klara sig själva.

Sverige bör ge upp ambitionen om att alla ska ha råd att bo i alla bostäder. Lägenheter med subventionerad hyra för fattiga, är ett alternativ. Likaså måste det bli betydligt billigare att bygga. Regelförenklingar, som begränsade möjligheter att överklaga och något lägre standard, bör införas så snart som möjligt.

Vissa varnar för att fattig-Sverige är på väg tillbaka. Men det är redan här. Nu handlar det om att göra det bästa av situationen och förhoppningsvis på sikt vända utvecklingen.

Mer läsning

Annons