Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Moderat lycksökare hoppar i galen SD-tunna

Annons

Storbritanniens tidigare premiärminister Winston Churchill sa en gång: ”En del människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull.”

Riksdagsledamoten Patrick Reslow lämnar Moderaterna för Sverigedemokraterna. Det meddelade han själv och SD:s partiledare Jimmie Åkesson på en välregisserad pressträff på onsdagsförmiddagen.

Den sverigdemokratiska propagandamaskinen vet sannerligen hur man skapar maximal uppmärksamhet för sina utspel.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Patrick Reslow, riksdagsledamot som byter från Moderaterna till Sverigedemokraterna, under  onsdagens pressträff.

Patrick Reslow säger själv att det är ett beslut som har vuxit fram och att han är besviken på att den borgerliga oppositionen inte har gjort gemensam sak för att fälla regeringen. Han menar alltså själv att han nu byter parti för sin övertygelses skull, snarare än att byta övertygelse för att kunna fortsätta som moderat riksdagsledamot.

Samtidigt visar en undersökning som webbtidningen Alltinget har gjort att SD oftare röstar med regeringen än med Alliansen i riksdagens voteringar. Så om Reslow vill se en annan politik än den som regeringen driver gör han nog bäst i att inte söka sig till SD.

Även om Reslow inte tillhör de mer namnkunniga av Moderaternas riksdagsledamöter så går det inte att komma ifrån att det är en bra skalp för SD. Att partiet i praktiken får ett extra mandat i riksdagen är en sak, det gör varken från eller till så länge SD inte förmår att bygga koalitioner som gör att det får reellt inflytande. Den stora saken är snarare vad det säger om krisen i Moderaterna.

Blir Reslow bara den första i en rad av moderater som lämnar ett sjunkande skepp? Eller lyckas den moderata partiledningen och Anna Kinberg Batra vända utvecklingen? Att fortsätta närma sig SD är en vansklig strategi för M. Den underlättar för ledamöter som likt Reslow tilltalas av SD:s politik att ta steget om inte Moderaterna börjar repa sig i opinionsmätningarna när valet närmar sig. Att tydligare distansera sig från SD gör att de medlemmar som förordar ett samarbete får ytterligare en anledning att byta parti. Det riskerar att bli fel hur Kinberg Batra än gör.

Läs mer: Det här var ju tråkigt, Anna Kinberg Batra

Samtidigt måste det konstateras att Moderaternas flirt med Sverigedemokraterna hittills inte har varit framgångsrik. Moderaterna tycks inte ha vunnit tillbaka några väljare från SD. Följden har i stället blivit att väljare som inte vill se ett samarbete med SD flyr till Centerpartiet. En lång rad opinionsmätningar visar nu att SD är Sveriges näst största parti med några procentenheters marginal till M.

Kinberg Batra och flera andra tunga moderater uppmanar Reslow att lämna sin riksdagsplats. Det kommer han inte att göra. Det här ska snarare ses som ett försök för Reslow att rädda sig kvar i riksdagen även om Moderaterna skulle göra ett så dåligt val som opinionsmätningarna antyder. Om detta kan man tycka vad man vill, men riksdagsmandaten är personliga. För Reslow personligen kan partibytet rentav bli ett uppköp: I M var han en dussinledamot utan större inflytande. I Sverigedemokraterna lär han snarare lyftas fram och tillåtas bli en profil.

Så kanske är det så att Reslow varken byter övertygelse för partiets skull eller parti för övertygelsens skull, utan något så futtigt som att han byter parti för sin egen försörjnings skull.

Mer läsning

Annons