Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Makten var berusande för MP, men baksmällan blev svår

Annons

Det är inte lätt att vara ett litet parti och regera med ett stort. Det är en sak att vara skarp i opposition, en annan att fatta beslut och att ta ansvar, något som landets miljöpartister blivit smärtsamt medvetna om. I Sifos senaste väljarbarometer får partiet sitt lägsta stöd sedan 2002, och ligger under riksdagsspärren med endast 3,2 procent.

I samma veva presenterade språkrör Gustav Fridolin partiets krav inför de samtal om terrorbekämpning som inleds inom kort – krav som framstår som svårsmälta för MP-väljare. Bland annat föreslogs att vissa personer som fått avslag på sin asylansökan ska tvingas bära fotboja i väntan på att lämna landet.

Partiet har alltså gått från att gråtande införa "tillfälliga" åtstramningar i asylpolitiken, till att självt presentera förslag som inte bara uppfattas som tveksamma ur ett rättssäkerhetsperspektiv, utan som knappast lär ha något annat än en symbolisk effekt om de verkligen genomförs (fotbojorna är lätta att ta av).

Sifo-mätningen gjordes innan Fridolins uttalande om terroristbekämpning, men det kommer knappast att locka tillbaka de väljare som redan nu lämnat av besvikelse över den förda regeringspolitiken, där MP tvingas till den ena eftergiften efter den andra utan att få särskilt mycket tillbaka. Det verkar helt enkelt som om makten berusar.

Också M tappar i mätningen och har inte presterat så dåligt i en Sifo-mätning sedan 2003. Partiets försök att vara lika tuffa som SD i migrationspolitiken har uppenbarligen misslyckats. De som ropat efter hårdare tag och stängda gränser tycker fortfarande att SD är bättre, och de som vill se en generösare migrationspolitik har fått nog.

Även om det till viss del är begripligt att partier som går kräftgång i opinionen tar till mer vågade förslag så tycks exemplen MP och M tala för att det kan vara förödande på sikt.

Vad MP beträffar så ser det mycket mörkt ut. Ytterligare politiska svängningar skulle bara skapa ännu förvirring, och det tycks nu som en reell möjlighet att partiet faktiskt åker ur riksdagen.

Mer läsning

Annons