Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Löfvens reaktion visar att Björklund tänker rätt i regeringsfrågan

Annons

Jan Björklunds utspel om en allians-S-regering innebär i praktiken inte någon öppning för ett blocköverskridande samarbete. Men det gör att Stefan Löfven tvingas erkänna att hans intresse om blocköverskridande samarbete bara gäller om samarbetet sker på hans villkor.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har funderat kring regeringsfrågan. Han har kommit fram till att om alliansen förlorar nästa val, och inte blir större än de rödgröna partierna, så kan han tänka sig en blocköverskridande regering, i första hand en koalition mellan alliansen och Socialdemokraterna. Han kan också tänka sig att släppa fram en regering bestående av bara Socialdemokraterna och Moderaterna.

Jan Björklunds utgångspunkt är att det är otänkbart att alliansen skall regera med ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Han tycker också att Decemberöverenskommelsen gav alldeles för stort inflytande för Vänsterpartiet, och att den modellen därför inte är önskvärd. Och i det läget är det bara en koalition över blockgränsen som återstår.

Det ligger mycket i Jan Björklunds resonemang, även om det är lite defensivt av en partiledare att två år innan valet börja fundera över vad som skall hända vid en valförlust. Men på detta sätt bemöter han insinuationerna från vänster om att alliansen kommer att börja samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet.

Samtidigt tvingar han Stefan Löfven att bekänna färg. Ett övergripande strategiskt mål för Stefan Löfven och Socialdemokraterna är att splittra alliansen, eftersom det gör att Socialdemokraterna kan behålla statsministerposten. Det är därför Stefan Löfven upprepade gånger har hävdat att han vill samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna. En förutsättning för detta är dock att Socialdemokraterna får statsministerposten. I praktiken vill han att Centerpartiet och Liberalerna skall stödja socialdemokratisk politik.

Jan Björklunds förslag innebär dock att hela alliansen skall bilda regering med Socialdemokraterna. I det läget kommer alliansen att vara större än Socialdemokraterna och någon från ett alliansparti blir statsminister, troligen moderatledaren Anna Kinberg Batra. Detta är något som Socialdemokraterna och Stefan Löfven aldrig kan acceptera.

Det här vet givetvis Jan Björklund. I praktiken innebär hans utspel därför inte någon som helst öppning för ett blocköverskridande samarbete. Men det gör att Stefan Löfven tvingas erkänna att hans intresse om blocköverskridande samarbete bara gäller om samarbetet sker på hans villkor, och bara om det innebär att han får sitta kvar som statsminister. Och därför är det bra att Jan Björklund gör detta utspel.

Mer läsning

Annons