Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Låt parternas förslag till lägre jobbtrösklar starta en konstruktiv integrationsdebatt

Annons
Förslaget från Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, är värt att diskutera vidare.

Detta är frågan som borde avgöra valet: hälften av arbetslösheten utgörs av utrikes födda och unga utan gymnasieutbildning.

De som väl får jobb är sist in och först ut.

L släppte nyligen en rapport som visar att nästa lågkonjunktur kommer att fördubbla arbetslösheten inom grupperna – från drygt 20 till 40 procent. I ett svep blir Sveriges totala arbetslöshet då 10 procent.

Alliansens förslag om inträdesjobb innebär att den som är utrikes född eller under 23 år och saknar gymnasieutbildning ska kunna anställas till 70 procent av ingångslönen i en bransch. Arbetsgivaravgiften slopas helt. Kostnaden för att anställa skulle därmed halveras.

Nu har även arbetsgivarna och delar av LO enats, fast om ett eget förslag: etableringsjobb, som innebär att en arbetsgivare ska kunna anställa långtidsarbetslösa eller nyanlända för 8 000 kronor i månaden och utan arbetsgivaravgift. Staten måste sedan skjuta sedan till lika mycket, vilket ger en lägstalön på kollektivavtalsnivå.

Förslaget innebär att diskussionen kan hyfsas. Politiska aktörer på vänsterkanten, inklusive LO, har tidigare kastat invektiv efter alliansens förslag: ”apartheid”, ”slavlöner” och ”avtal baserat på etnicitet” är bara några exempel.

Nu har parterna lagt ett liknande förslag på bordet, även om det finns några viktiga skillnader.

Men LO saknar stöd från förbund i branscher där många enkla jobb skulle kunna skapas, som Byggnads och Transport. Framför allt omfattas inte företag utan kollektivavtal och bemanningsföretag.

Det gör att sex av tio småföretag inte kan ta del av reformen, och att bemanningsbranschen – en av de sektorer som är bäst på att ge folk chansen – lämnas utanför.

Det är helt enkelt för dåligt. Bolag med färre än 50 anställda utgör 99,4 procent av de svenska företagen. Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats av dessa företag.

Att helt enkelt ignorera dem och räkna med att storföretagen ska lösa arbetslöshetskrisen är naivt.

Alliansen gör därför rätt som avvisar parternas förslag till förmån för sitt eget. Sverige behöver många fler enkla jobb om de lågut­bildade grupperna ska ha någon chans att ta sig in på arbetsmarknaden.

Då behövs reformer som tar tag i problemen på riktigt, inte halvmesyrer som friserar siffrorna.

Joakim Broman

Mer läsning

Annons