Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Låt Palmemordet vara nu - Sverige bör sätta punkt för utredningen

Annons

"Det låg ett skimmer över Gustafs dagar, fantastiskt, utländskt, flärdfullt om du vill, men det var sol däri, och, hur du klagar, var stodo vi, om de ej varit till?"

Biskop Esaias Tegnérs ord om den mördade Gustav III (1746−1792) passar i slutet av februari när vi närmar oss "årsdagen" av mordet på statsminister Olof Palme (1927−1986).

Mordet ska då tröskas igenom en gång till för det brukar alltid "komma fram något nytt" eller finnas någon "som verkligen vill prata".

Lagom till 32-årsdagen tyckte SVT:s Uppdrag granskning det var värt att åter berätta om Christer Pettersson, knarkaren från Rotebro som först dömdes, sedan frikändes och efter det gjorde karriär som den kuriositet vilken "kanske släckte Palme".

Men egentligen gav Uppdrag granskning ingenting nytt förutom ett vittnesmål från Lillemor Östlin, kallad "Hinsehäxan", om att poliser skulle velat få Pettersson att erkänna för att det passade.

TV är ett medium som inte åldras väl. Vad som var bra program på 1990-talet framstår nu som ett mellanting mellan zoo och skampåle.

Med anledning av torsdagens program satt chefen för Palmeutredningen Krister Petersson i Aktuellt och redogjorde för att man förhör flera personer i veckan och att utredningen därför inte borde avvecklas.

Det låg även "ett skimmer över Olofs dagar" och Sverige förlorade lite av sin självkänsla när det inte gick att bortom allt rimligt tvivel slå fast vem som i fredstid mördade en statsminister på öppen gata.

Men det är också ett misslyckande som vi har lärt oss av när det gäller Lasermannen, Mijailović och Akilov.

Mer läsning

Annons