Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Låt oss slippa "Moraeus med mera" och "Mello" i SVT

Det är på tiden att public service möblerar om. SVT måste omprioritera sina resurser.

Annons

Ska SVT verkligen lägga pengar på program som Moraeus med mera?

I år fyller Sveriges Television 60 år. Såväl den svenska mediemarknaden som tv-branschen har genomgått stora förändringar sedan SVT:s föregångare Radiotjänst började sända reguljärt 1956.

På den tiden fanns det bara en tevekanal. Det var SVT och inget annat. Så småningom kom även en systerkanal. Public service hade totalt monopol. Det var först när affärsmannen Jan Stenbeck gick in i tv-branschen som det statliga monopolet på television bröts. 1987 började TV3 sina sändningar, den första svenska reklamfinansierade tv-kanalen. Det ledde givetvis till diskussioner om fri, reklamfinansierad television skulle tillåtas i Sverige. Men monopolisterna fick ge vika. 1991 beslöt riksdagen att reklam-tv skulle vara tillåtet.

Och resten är ju historia. SVT har utvecklats sedan dess. I dag har SVT fem kanaler. Förutom SVT1 och SVT2 finns Barnkanalen, Kunskapskanalen och SVT24.

Mediekonsumenternas vanor har också förändrats radikalt från hur det var på slutet av 50-talet. Med internet och ny teknik sker mycket av vår tv-konsumtion på nätet. Det har givetvis inneburit att public service-bolagen oroar sig för hur den framtida finansieringen av verksamheten ska tryggas. Om allt färre medborgare har dumburkar hemma och i stället konsumerar tv-serier framför sina datorer eller mobiler, hur blir det då med tv-avgiften?

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2014 satte stopp för Radiotjänsts planer på att håva in avgifter för datorer, mobiler och surfplattor.

Nu när SVT är 60 år gammal bör de lära sig att prioritera rätt.

Då och då hörs förslag om att public service bör finansieras via skattsedeln. Det är ett bra förslag. Det skulle fånga upp de som konsumerar tv och radio på nätet, och de medborgare som i dag smiter från att betala in tv-avgiften. Dessutom är avgiften i grunden orättvis. Den gör ingen skillnad på huruvida man är låg- eller höginkomsttagare. Är det rättvist att en ensamstående småbarnsförälder ska betala in lika mycket som en mångmiljonär? Det handlar ju om hundralappar som kan göra en stor skillnad i ens liv!

Men från public service är man kritiska till skattefinansiering. Man fruktar att en sådan finansieringslösning skulle ge politiker allt större inflytande över verksamheten. Men det är inte som att public service är mer oberoende från politiken i dag, bara för att verksamheten finansieras av tv-avgiften. Det är ju riksdagen som beslutar om bland annat tv-avgiftens storlek och hur medlen ska tilldelas till de olika programbolagen. En skattefinansiering skulle inte innebära någon radikal förändring.

Men en förändrad finansiering av public service är kanske inte tillräcklig. Det behövs även en seriös diskussion om vad public service bör fokusera på, och hur verksamheten bäst organiseras.

Och tar man en titt på exempelvis SVT:s programtablå inser man ganska snart att SVT bör banta ner sin verksamhet, och lägga sina resurser där det behövs som mest. I en tid då viktiga och komplexa nyheter avhandlas snabbt, med korta inslag, behövs det program som tar sin tid för att ge tittarna mer kött på benen. SVT Agenda skulle lätt kunna axla den rollen, men programmet delas upp i olika inslag där varje ämne kanske får som mest 20 minuter. Det räcker inte.

Men underhållningsprogram finns det gott om i SVT:s tablå. Program som inte skiljer sig ett dugg från vad de övriga kommersiella kanalerna sänder. Moraeus med mera, Mästarnas mästare, Melodifestivalen, ja, listan kan göras väldigt lång. Inte ens Barnkanalen är fri från program som lika gärna skulle kunna sändas i andra kommersiella kanaler, vilket Timbros Johan Ingerö lyfter fram på SVT Opinion.

Om SVT slutade lägga pengar på rena underhållningsprogram skulle det frigöra mer resurser åt mer fördjupade samhällsprogram. Vi behöver helt enkelt mindre Mello och Moraeus, och fler program som Agenda, men där komplexa ämnen och nyheter verkligen ges gott om sändningstid.

Det är vad public service bör prioritera. Inte program som lika gärna kan sändas på TV4.

LÄS MER: Inte en helt självklar medieutredning

Mer läsning

Annons