Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Låt inte kaoset runt SD efter valet sänka försvarets planer - ge ÖB besked nu

Annons
ÖB Micael Bydén. Foto: Tomas Oneborg/TT

Det kan inte vara mer glasklart: Den gjorda beställningen saknar pengar. Det säkerhetspolitiska läget har försämrats och sätter nivån för vad Sverige behöver. Ingen förbättring är heller i sikte.

Den blygsamt beslutade försvarsförmågan kommer att sjunka redan fram till 2020 och i en takt som bara kommer att öka på 20-talet.

Budskapet från ÖB Micael Bydén och försvarets generaldirektör Peter Sandwall var varken nytt eller oväntat när budgetunderlaget lämnades över på fredagsförmiddagen.

Nu är bollen i knäet på regeringen med S och MP samt M och C, partierna som står bakom försvarsöverenskommelsen.

Försvarsmakten äskar i runda tal tre miljarder 2019, två miljarder 2020 och ytterligare fem miljarder 2021. Det är en lågt ställd ambition, en smärtgräns. Ändå utgår inte ÖB från att pengarna kommer.

Försvarsmakten behöver långsiktighet och planeringsförutsättningar. I praktiken här och nu, till sommaren senast.

Hösten riskerar att innebära turbulens med en svår och lång regeringsbildning. En överenskommelse är av yttersta vikt innan valet. Den grundläggande nivån för nationell säkerhet är ett gemensamt ansvar oavsett regering.

Vad har försvarsminister Peter Hultqvist (S) för inflytande hos finansministern?

Pengarna finns hos finansministern. Manöverutrymmet kan antas vara på väg ned kraftigt när vikande konjunktur påverkar statsbudgeten.

Underhållskostnaderna går upp när inte materiel förnyas. Ökad övningsverksamhet ökar underhållet. Regeringen har lagt till en rad ofinansierade beställningar; som att behålla skolflygplanet SK 60, pensionsutgifter för totalförsvarspliktiga och Archerpjäser till artilleriet.

För att hantera kostnadsökningarna har Försvarsmakten tvingats bromsa i alla vapengrenar. Fokus har varit att inte krigsförbandsförmågan ska påverkas fram till 2020, men det håller inte längre.

Det är nu trovärdigheten avgörs. Och återigen, det är en Försvarsmakt med alldeles för låg ambition i förhållande till säkerhetsläget.

Det politiskt kloka vore att utlösa beredskapskrediten på 40 miljarder kronor och jobba med den fram till 2021. Omvärlden väntar inte.

Mer läsning

Annons