Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Låt er inte luras av Trumps tullfälla

Annons
Låt USA:s president Donald Trump falla i sin egen fälla. Foto: Evan Vucci.

EU måste agera nu. Det var budskapet till handelskommissionär Cecilia Malmström när hon besökte EU-parlamentet i Strasbourg för att diskutera den amerikanska presidenten Donald Trumps tullar på stål och aluminium under onsdagen förra veckan.

Att Agera är precis vad kommissionen hittills har gjort. Förutom att hota med tullar på 186 amerikanska varor meddelade Malmström att man nu även försöker förhandla fram ett undantag från tullarna och att man kommer att anmäla USA till världshandelsorganisationen WTO.

Dessutom förbereder EU nu skyddstullar, som syftar till att skydda den europeiska stålindustrin från dumpning av de varor som annars skulle ha exporterats till USA.

Men som EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) skriver i Dagens industri (1803) är dessa åtgärder – med undantag för WTO-anmälan – inte en speciellt bra väg framåt.

Först och främst måste man inse att även om Donald Trumps tullar riskerar att slå hårt mot stålproducenter i Europa kommer de mer än något annat att drabba den amerikanska ekonomin. Studien “The Unintended Consequences of U.S. Steel Import Tariffs” av Joseph Francois och Laura M. Baughman visade att de ståltullar som George W Bush införde 2002 kostade USA cirka 200 000 jobb på bara ett år.

För sådan är frihandelns logik. Några tusen jobb som kan räddas i stålindustrin riskerar att leda till att hundratusentals jobb försvinner i branscher som använder billigare, importerat stål som råvara, exempelvis inom bilindustrin och inom byggbranschen.

Att EU trots denna vetskap inför egna tullar för att straffa USA är därför inte rimligt. Men inte heller kommissionens andra åtgärder, att försöka förhandla fram ett undantag med USA och att sätta upp tillfälliga skyddstullar, är särskilt långsiktiga.

För vad det innebär in praktiken är att man legitimerar tullarna till att börja med och ger dessutom Donald Trump rätten att sätta villkoren.

Ett rimligare alternativ vore att, som Christofer Fjellner föreslår, skjuta upp alla köp av amerikansk försvarsmateriel. Ett annat alternativ vore att markera genom diplomatiska åtgärder, exempelvis att kalla hem EU:s ambassadörer från USA.

Fler tullar kommer inte enbart att skada den europeiska ekonomin. Dessa tullar riskerar också att skapa ett verkligt handelskrig som drar in än fler branscher och drabbar vanliga konsumenter. Gå inte i Trumps fälla – låt honom falla i sin egen grop.

Joakim Broman

Mer läsning

Annons