Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Kommunernas IT-säkerhet är usel

Annons

I fredags drabbades myndigheter och företag i 150 länder av världens hittills största IT-attack.

Fler än 200 000 användare har fått sina datorer kapade och krävts på pengar för att återfå tillgång till sina filer. Metoden kallas "ransomware" och är en mycket enkel metod för hackare att tjäna stora belopp på kort tid.

I Sverige drabbades Timrå kommun och verkstadskoncernen Sandvik. I Storbritannien lamslogs sjukvården, där operationer fick ställas in och ambulanser hamnade på fel plats. Även det ryska inrikesministeriet, Tysklands federala järnvägsnät och kinesiska universitet angreps.

Det visar hur skört det moderna samhället är. IT-attackerna ökar för varje år i omfattning och komplexitet. EU-parlamentet antog därför i juli förra året NIS-direktivet, som säkerställer att medlemsländerna når upp till en gemensam säkerhetsnivå. Regeringens utredare har nu tagit fram ett lagförslag för att skärpa säkerhetsarbetet på hemmaplan kring samhällsviktiga tjänster och leverantörer. Det behövs.

I den senaste sammanställningen av svensk IT-säkerhet beskrivs landets kommuner som sämst i klassen. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sju av tio kommuner över huvud taget inget systematiskt arbete med IT-säkerhet. Fyra av tio gör ingen riskanalys och bara var tredje kommun har någon som helst metod för att omsätta analysresultaten till konkreta åtgärder.

Mest oroväckande är dock att 141 kommuner inte kontrollerar om de följer sina egna styrdokument och säkerhetspolicys. Detta trots att kommunerna hanterar alltifrån personuppgifter till vatten- och energiförsörjning.

Med den nya lagen kommer undermålig IT-säkerhet att straffas med böter. I dagsläget skulle de flesta svenska kommuner få hosta upp betydande summor...

Det går inte att nå hundraprocentigt skydd mot angrepp. Desto viktigare då att samtliga kommuner drar sitt strå till stacken. Annars ökar sårbarheten för hela landet.

Mer läsning

Annons