Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Kommer den förre metallombudsmannen Löfven att begränsa strejkrätten?

Annons
Statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven har lång facklig erfarenhet. Frågan är därför om han vågar förändra lagarna i en av de frågor som facken tycker är allra viktigast: strejkrätten.

Det hela har sin grund i problemen i Göteborgs hamn där den mångåriga konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och hamnföretaget APM Terminals har fått stora konsekvenser för hamnen. Därmed också för svensk industri.

Hamnarbetarförbundet har kunnat strejka eftersom detta fack inte är bundet av något kollektivavtal. Ett sådant avtal finns dock mellan LO-förbundet Transport och APM Terminals.

Till sist insåg regeringen sig tvungen att ingripa i konflikten eftersom Göteborgs hamn är så viktig för den svenska exportindustrin. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tillsatte en utredning som skulle se över strejkrätten.

Enligt Sveriges Radio börjar utredningen nu bli klar. Enligt Ekots källor kommer utredningen att föreslå att ett fackförbund inte ska ha rätt att strejka eller vidta andra stridsåtgärder om arbetsgivaren redan har ett kollektivavtal med ett annat fack.

I Göteborgs hamn skulle det alltså inte vara tillåtet för Hamnarbetarförbundet att strejka eftersom APM Terminals redan har ett kollektivavtal med Transport.

Enligt Ekot finnas dock ett undantag från detta strejkförbud: Om det konkurrerande facket strejkar för att få till stånd ett kollektivavtal. I så fall måste det fack som redan har kollektivavtal godkänna det konkurrerande fackets konflikt.

Det här förslaget har fått mycket hård kritik. Akademikerfacket Saco menar till exempel att förslaget bör kastas i papperskorgen eftersom man tycker att en lösning på konflikten i Göteborg inte får innebära att hela den svenska modellen på arbetsmarknaden sätts ur spel.

Enligt Saco innebär förslaget dels ett ingrepp i föreningsfriheten, dels riskerar det att få till följd mindre fack tappar medlemmar. Detta eftersom förslaget kan leda till att bara det största facket på en arbetsplats kan få sluta kollektivavtal.

Inte heller arbetsgivarna är nöjda. På Svenskt Näringsliv menar man att förslaget inte löser problemet i Göteborgs hamn eftersom det även i fortsättningen kommer att vara fritt fram att genomföra konflikter – trots gällande kollektivavtal.

För Stefan Löfven blir detta ett stort problem. Vågar han ta striden med facken ett valår, som detta, och peta i strejkrätten?

Sgärna ha fackets stöd i valrörelsen och risken finns att Stappar röster till V, som motsätter sig alla begränsningar i strejkrätten.

Samtidigt blir det svårt för Stefan Löfven att inte göra någonting alls. Konflikten i Göteborgs hamn skadar svensk industri, och det är redan pinsamt att regeringen låtit det hela hålla på så länge utan att man agerat.

Det blir därför mycket intressant att se hur Stefan Löfven kommer att reagera när utredningen presenterar sitt förslag senast 31 maj.

Mer läsning

Annons