Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: IT-skandalen blottade regeringens inkompetens

Annons
Mitt i all röra, utan att bringa ordning. Statsminister Stefan Löfven. Foto: Stina Stjernkvist / TT

I två månader har nu konstitutionsutskottets utfrågning pågått med anledning av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Före detta generaldirektörer, före detta statssekreterare och polischefer har blivit utfrågade. Många återstår fortfarande, bland annat förre inrikesministern Anders Ygeman och statsminister Stefan Löfven.

Det är en skrämmande bild som KU-utfrågningarna hittills har gett. Ingen verkar ha tagit frågan riktigt på allvar, vare sig hos Transportstyrelsen, Säpo eller regeringskansliet. Och detta trots att det måste anses som väldigt anmärkningsvärt att en generaldirektör bryter mot lagen.

Samtidigt med KU-utfrågningen kommer fler nyheter om den skada som IT-skandalen orsakat. Enligt SvD har skyddade identiteter för 30 hemliga militära agenter röjts när IBM i april 2015 tog över Transportstyrelsens IT-drift. Samma gäller för hundratals med skyddade identiteter inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen

Det här är extremt allvarligt. Även om det inte är helt klart att identiteterna har röjts, så måste militären, polisen och Säpo agera som om så vore fallet.

Uppenbarligen finns det mycket stora brister när det gäller säkerhetstänkande i den svenska statsförvaltningen. Alliansregeringen placerade ledningen för stora kriser i statsrådsberedningen, det vill säga statsministerns kansli. Löfven ändrade på detta när han blev statsminister och placerade krisledningen i justitiedepartementet och säkerhetspolitiska rådet.

Det innebar en tydlig nedprioritering av krisfrågorna. När Löfven till sist blev informerad om skandalen i januari 2017, och insåg problemets omfattning, tycks hans främsta insats dock ha varit att söka hemlighålla det som hänt. Det kan delvis ha varit rätt, för att försöka minimera skadorna. Det är dock mycket svårt att förstå varför han inte informerade alliansens partiledare, eller åtminstone oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M).

Men det gick inte att hålla allt hemligt. DN avslöjade hela historien och därefter har mer och mer läckt ut. Löfven och hans regeringskanslis kompetens har blivit mer och mer tydlig. Det bör väljarna ha i minnet den 9:e september.

Mer läsning

Annons